Одштампајте ову страницу

ДУХ СВЕТОГ САВЕ У ОШ “ДРАГИША ЛУКОВИЋ ШПАНАЦ”

ДУХ СВЕТОГ САВЕ У ОШ “ДРАГИША ЛУКОВИЋ ШПАНАЦ”У недељу 27. јануара 2019. године, одржана је светосавска приредба ученика ОШ “Драгиша Луковић Шпанац” у Белошевцу, у присуству свештенства цркве Светог великомученика Кнеза Лазара у Белошевцу, колачара - господина Милоја Раичевића и његове породице, многобројних ученика, гостију, родитеља и пријатеља школе. Гостима се пригодном беседом у част Светом Сави, обратила директорка Невена Миловановић, а након тога је изведен литерарно-музички програм. Овај програм посвећен Светом Сави је имао за циљ да представи лик и дело овог светитеља кроз ликове значајних српских личности, а музички део програма је употпуњен наступом хора са химном Светом Сави.

У сусрет овом дану, ученици су добили позив 24. јануара, од Удружења књижевника Србије, да учествују на Светосавској благодарној академији у Београду, приликом уручења благодарја овог Удружења истакнутим књижевницима, из матице и дијаспоре. Ученици су наступили са химном Светом Сави и етно песмама “Расти расти мој зелени боре” и “Ко удара тако позно”. Овај црквени хор ученика са верске наставе је пропратила вероучитељ Милева Пушоњић и директорка Невена Миловановић. Дародавац је био Бобан Обретковић, а домаћин проф. Раденко Бјелановић.

Традиционално, 19. јануара, око педесетак ученика од 1. до 8. разреда учествовало је на “Светосавском шаховском турниру” који је организовао наставник Драган Ђорђевић у нашој школи. Овај турнир се одржава сваке године у сусрет Савиндану. Деца су се радовала одличјима које су добили на самој прослави 27. јануара и тиме показали радост приликом поделе својих успеха са ближњима својим.

Свечано и достојанствено, са разноврсним активностима, у скромности и љубави, протекло је обележавање Дана Светога Саве, како и приличи овом духовнику и великом Просветитељу народа српског, лета Господњег 2019. године.