ЕП. ЈОВАН: “СВЕ ШТО НЕ УЂЕ У ХРИСТА И ХРИСТОМ СЕ НЕ ОБОЖИ, ТО ПРОПАДА”

ЕП. ЈОВАН: “СВЕ ШТО НЕ УЂЕ У ХРИСТА И ХРИСТОМ СЕ НЕ ОБОЖИ, ТО ПРОПАДА”На празник светог пророка Малахије и мученика Гордија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у храму Светог Јоаникија Девичког. У приношењу бескрвне Жртве “од свега и за све” владици Јовану су саслуживали протонамесник Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић, уз помоћ и прислуживање господе Стефана Радисављевића и Александра Цалића.

Певницом је руководио протојереј Драгослав Милован. Велики број наших парохијана предвођених председником Ц. О. бресничке господином Бранком Дрманићем присуствовао је светом сабрању.

Старајући се да срца верних буду нахрањена живом речју Спасења, Епископ Јован је и овог пута поучио верни народ окупљен под сводовима бресничког храма архипастирском поруком. У својој садржајној беседи, владика је нагласио да следовање Христу није лако, о чему нам сведочи и сам Господ, који нас шаље као “Овце међу вукове” (Мт 10, 16). “Господ нам у Јеванђељу сведочи да сви они који хоће побожно да живе биће гоњени, јер свет овај који у злу лежи не може да поднесе човека који је у Богу и са Богом. Не може да поднесе човека који живи врлинским и поштеним животом. Непоштен човек никад неће прихватити поштеног”, нагласио је владика. Знајући природу људску, Господ нам каже да нас шаље као овце међу вукове, упућујући нас да будемо мудри као змије и безазлени као голубови. У својој беседи владика Јован се посебно осврнуо на могућности које су човеку дате рекавши да човек може да буде као анђео, али да може постати и гори од ђавола ако се окрене од Бога. Наводећи речи светог Јустина Ћелијског којима нас преподни Ава учи да човек може учинити таква добра да му се Бог задиви, али и толика зла да се ђаво застиди, Преосвећени владика је рекао: “Видите браћо и сестре како је нама Бог дао моћ, разум нам је дао да се опредељујемо за једно или за друго, за добро или зло, за поштен или непоштен живот. Мудрост нам је Господ дао да се определимо за добро или зло и ми смо позвани да ту мудрост икористимо за добро. Но, не приводи Богу свака мудрост и није свака мудрост добра. Свети Оци мудрост која не води Богу називају лудост. Имали смо у историји, а имамо и данас људе образоване светским образовањем, а и оно нам је потребно, који су чинили зло не само себи, већ читавим народима... Премудри Соломон, тај мудри човек Старог Завета, кога називамо не само мудрим већ премудрим, говори да је почетак мудрости страх Божији. Међутим, то не значи да се плашимо Бога, већ да се плашимо свог греха, сујете и гордости којом ћемо увредити Бога”.

У наставку своје беседе Епископ је нагласио да тамо где нема страха Божијег мудрост прелази у злобу, у пакост, гордост и сујету. За таквог човека пролазно постаје важније од вечног. Истинска и права мудрост огледа се у слушању и држању речи Божије и врлинском животу. Али не у обитавању само једној врлини, већ у свеврлинском животу. Када човек узнапредује у једној врлини и када је усаврши, она привлачи и остале истинске врлине, и човек почиње све врлине да усваја и по њима живи.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након напајања живом речи Спасења, окупљени верници су приступили Чаши Спасења, сјединивши се са Васкрслим Христом. На крају Литургије владика Јован дао је упутства о наставку фрескописања бресничког храма где су у току радови на живопису олтарске апсиде и израда фресака Причешћа апостола као и фресака архијереја.