Одштампајте ову страницу

ПРАЗНИК МАЈКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ МАЈКЕ БОЖЈЕ

ПРАЗНИК МАЈКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ МАЈКЕ БОЖЈЕУ другу недељу пред Божић, недељу Светих Праотаца, када прослављамо празник Материце – највећи хришћански празник мајки и жена, литургијским сабрањем у Саборној цркви началствовао је протојереј Душан Мучибабић уз саслуживање јереја Горана Мићића и протођакона Ивана Гашића. Сабрани народ красило је присуство великог броја ученика Основне школе "Станислав Сремчевић".

Њихово присуство сведочи нам да на данашњи дан, пре свих, треба да се сетимо Мајке Богородице и Мајке Цркве, кроз које нам се дарује највећи Дар – Дар бесмртности у Сину Божјем, Који нас је одрешио од свеза смрти, а везао нас новом везом љубави (свезом савршенства) за вечно живог Бога.

У својој надахнутој беседи након прочитаног Јеванђеља отац Горан Мићић је истакао да управо мајка треба да буде најбоља школа, најбоља хранитељка, најдивније и најпоштованије биће за православног хришћанина, по угледу на Христа, Који никада није заборављао своју Мајку, па је чак и са Крста говорио светом Јовану Богослову да се брине о Њој. Такво поштовање мајке могуће је само у Цркви, где се истиче њена једнакост са човеком, величина њеног призива, као и неопходност њеног учешћа у спасењу васцелог света. Јединствен начин на који Срби прослављају празник Материце сведочи да су они препознали велику и одлучујућу улогу мајке у животу једног народа.

Непосредно пред Свето Причешће сабраном народу обратио се и служашчи протојереј Душан Мучибабић, изразивши притом нарочиту захвалност сабраној деци, њиховим родитељима и учитељима и позвавши све присутне да се окрену око себе и погледају једни друге, те да се радују, спознавши у лицима браће и сестара лик самога Бога.

Свезу љубави са Богом ученици и већина присутног народа крунисали су приступајући Светој Чаши Господњој и примајући Тело и Крв Христову. Након свете Литургије, у просторијама епархијског двора организовано је послужење и дружење за децу и присутне родитеље. За делатну љубав према Богу, Мајци Божјој и ближњима, нарочиту благодарност изражавамо госпођи Татјани Панић, професорки српског језика и књижевности, госпођи Маји Гашић, наставници веронауке и господину Николи Петковићу, професору биологије.

Душан Баловић, вероучитељ