Одштампајте ову страницу

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА (МАТЕРИЦЕ) У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА (МАТЕРИЦЕ) У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУЕпископ шумадијски Г. Јован је већ традиционално у недељу Праотаца 30. децембра 2018. године, служио свету aрхијерејску Литургију у Светотројичком храму у Крагујевцу.

Владики Јовану су саслуживали: ректор крагујевачке Богословије “Свети Јован Златоусти” протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, aрхијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, aрхијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, старешина Старе cркве у Крагујевцу протојереј-ставрофор Милић Марковић, протојереј Милан Благојевић и јереј Дејан Марковић.

Чтецирали су др Марко Петровић и г. Марко Нешић.

Литургији су присуствовали ученици Верске наставе “Средње стручне школе” у Крагујевцу са својим вероучитељима г. Марком Гаљком и Марком Вуксановићем, ученици ОШ “Драгиша Луковић Шпанац” са вероучитељицом г-ђом Милевом Пушоњић-Радовић и ученици ОШ “Ђура Јакшић” са вероучитељем г. Миодрагом Крстићем.

Својим појањем богослужење је украсио “Хор младих” из Саборног храма у Крагујевцу под диригентским водством протојереја Драгослава Милована.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, вернима се беседом обратио старешина храма протојереј-ставрофор Милић Марковић. Прота Милић је казао да: “У једној литургијској молитви молимо се Господу да нам у овом веку дарује познање истине своје, а у будућем да нам дарује живот вечни. Господ Христос је “Пут, Истина и Живот”, кроз Њега је створено све што је створено и без Њега ништа није постало што је постало. Зато је Хришћанство у веома дубоком смислу поема жени и хришћанство је увек афирмисало жену. Жена је створена са назначењем да афирмише живот и она је мушкарцу дата као љубав, топлина и надахнуће. Богородица се узвисила до Престола Божијег, јер она је “часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима”. На крају је Господ позвао хришћанке да слушају глас Цркве и светих отаца, да њихово срце краси лик Мајке Божије а из њихових уста да се чује она кратка али дивна молитва: “Пресвета Богородице, спаси нас”.

Беседа протојереја-ставрофора Милића Марковића, старешине Светотројичког храма у Крагујевцу

Након причешћа вернога народа који се постом и молитвом припрема за дочек Рождества Христова, приређено је послужење за све верне у просторијама парохијског дома, старањем и трудом мајки и парохијанки Старе Милошеве Цркве у Крагујевцу, чиме је настављено заједничко сабрање верног народа са својим Владиком.

протођакон Мирослав Василијевић

Фотогалерија 1

Фотогалерија 2