Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВРЕОЦИМА

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВРЕОЦИМАУ суботу, 29. децембра 2018. године, када наша света Црква молитвено прославља Светог пророка Агеја и Свету Теофанију царицу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима, надомак Лазаревца. Епископу су саслуживали: јеромонах Доситеј Хиландарац, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Жељко Ж. Ивковић, јереј Милош Маринковић, протођакон Иван Гашић и ђакони Никола Урошевић и Урош Костић.

Благољепију Сабрања допринело је појање “Православних србских појаца” из Београда. Светој Литургији присуствовао је и господин др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама. Следујући древној црквеној пракси, Владика Јован је у оквиру литургијског сабрања крстио малу Ану, ћерку протонамесника Родољуба Војиновића, пароха рудовачког и његове супруге Светлане.

Обраћајући се окупљеним верницима у препуном храму вреочке светиње шумадијски Првојерарх се осврнуо на радост празника Божића, којем идемо у сусрет. “Божић је најрадоснији хришћански празник. Празник којим су човеку отворена врата његове истинске отаџбине која је на Небу. Човек је биће створено за вечност. Зато у дане поста који је пред нама преиспитајмо се да ли у нама има ове радости која прославља сусрет Бога и човека и слави њихово помирење. Ова радост није људска, варљива и пролазна као и све људско. Ово је радост у Богу и са Богом. Преиспитајмо се да ли смо у своме срцу направили витлејемску пећину у којој се Христос непрестано рађа, а ми се рађамо за вечни живот. За вечни живот крштењем је данас рођена и мала Ана. Она је сада постала члан Цркве. Нека је Господ препозна по мирису светог мира којим је њено крштење запечаћено”, пожелео је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Велики број верника се на крају свете Литургије причестио, те су својим домовима отишли богатији за још један сусрет са Господом и предокушај вечности, али и богатији за поуку коју су примили од свога Архијереја.

Литургијско славље настављено је послужењем у порти вреочког храма и трпезом љубави у сали парохијског дома трудом и залагањем пароха вреочког, протојереја Радивоја Стојадиновића и пароха рудовачког, протонамесника Родољуба Војиновића.