“ДАНИ КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ” У ЛАЗАРЕВЦУ

“ДАНИ КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ” У ЛАЗАРЕВЦУУ суботу, 15. децембра 2018. године, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, одслужен је парастос српским војсковођама и војницима пострадалим у Колубарској битки у Првом светском рату. Овом службом отпочела је централна прослава манифестације “Дани Колубарске битке”, која је трајала од 09. до 15. децембра.

Као и претходних година и ове године организатори прославе били су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Општина Лазаревац и ЦО лазаревачка. По одслуженом парастосу уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма. Уз највеће државне почасти венце су положили државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Антић, представници Војске Србије, председник Општине Лазаревац, господин Бојан Синђелић, дипломатски представници и војни изасланици амбасада Аустрије и Словачке у Републици Србији као и велики број представника локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Уследио је и пригодан уметнички програм у маестралном извођењу београдских уметника, Небојше Миловановића , Бојана Перића и хора “Сотирије”. Програм је водио господин Александар Лазић, који је потписан и као сценариста овогодишњег сценског приказа.

После протоколарних обраћања централна прослава манифестације “Дани Колубарске битке” настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику.