Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈАУ уторак, 11. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Саслуживали су: протојереј Небојша Ракић, протонамесник Александар Сенић и ђакон Урош Костић, а чтецирао је г. Владан Степовић. За певницом су појали крагујевачки богослови заједно са протонамесником Александром Јовановићем.

Овом светом сабрању присуствовали су и ученици Прве техничке школе који су се одазвали позиву свог вероучитеља г. Борка Богићевића.

Тумачећи зачало Светог Јеванђеља, Епископ Јован поучио је сабране вернике о томе која је мудрост благотворна за човека. „Мудрост коју не прати доброта, човека одводи у лудост. Господ у данашњем Јеванђељу говори својим ученицима да беже у други град ако их у неком месту буду гонили. Тиме све нас саветује да је боље склонити се и не изазивати невољу јер тиме спасавамо себе, а друге одвраћамо од злодела које су наумили да учине. Побећи у други град значи не жртвовати свој живот узалуд. Међутим, ми праву мудрост не можемо задобити без молитве“, поучио је Владика Јован цитирајући речи литургијске молитве: „Ти Господе дајеш мудрост ономе који Те моли“. У наставку своје беседе Владика је говорио о прогону апостола, злоби људској, искушењима која прате хришћане, али и о награди која чека оне који све то претрпе. „Бог није мучитељ, Он је човекољубац, Он воли човека увек, па и онда када човек највише греши. Човек је тај који самовољно бира пут којим ће ићи, а Бог изнад свега поштује слободу човековог избора“, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Пошто су се верници причестили и добили свети архијерејски благослов, заједничарење је настављено испред цркве уз пригодно послужење.

Урош Костић, ђакон