ЕПИСКОП ЈОВАН: „СВЕТ ЈЕ БИО РАЈ ДОК ЧОВЕК НИЈЕ УСТАО НА СВОГ ТВОРЦА“

ЕПИСКОП ЈОВАН: „СВЕТ ЈЕ БИО РАЈ ДОК ЧОВЕК НИЈЕ УСТАО НА СВОГ ТВОРЦА“У петак, 7. децембра 2018. године, када наша Црква слави свету великомученицу Екатерину и светог великомученика Меркурија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Саслуживали су протојереј Драган Брашанац и ђакон Урош Костић, за певницом су појали протојереј Драгослав Милован и протонамесник Мирољуб Миладиновић, а чтецирали су г. Владан Степовић и г. Милош Коцић.

У својој надахнутој беседи Епископ Јован указао је на озбиљност времена у којем живимо, нагласивши да је време увек исто и да је оно увек добро, будући да га је Бог створио, и да не постоје лоша времена, већ постоје лоши људи који својим злоделима умножавају зло у свету и тако остављају утисак да је време зло, што оно заправо није и никада неће бити. „Човек је узео улогу Бога у овом свету и уместо да се човек покорава вољи и закону Божијем, он не поштује ни Бога ни себе ни било кога другог. Човек мора бити свестан да је потпуни домаћин овог света Бог, а не човек. Данас су многи себи дозволили да се икона Божија у њима искриви, и као такви устају једни на друге. Међутим, ми смо као хришћани дужни да својим животом дамо пример осталима, а посебно нашој деци. Наша деца су често на улици јер у својој породици не проналазе смисао, не осећају љубав, али улица не може да васпитава децу, васпитање почиње у породици. Нека нам Господ помогне да схватимо да у свим приликама и неприликама схватимо да ништа не бива без Божијег промисла и да се све догађа по Божијем допуштењу. Да се помолимо и да знамо да нам ни длака с главе неће пропасти,“ поручио је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Будући да је време Божићног поста, храм Свете Петке испунили су верници који су се постом, молитвом и доброчинством припремали за Свето Причешће, а ту своју припрему крунисали су примањем божанских, светих, пречистих, бесмртних, небеских и животворних, страшних Христових Тајни.

Урош Костић, ђакон