Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ недељу 27. по Духовима када наша света Црква слави светог пророка Авдију, светог мученика Варлама и преподобног Јоасафа, Његово Пеосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци. Епископу су саслуживали архијерејски намесник јасенички протојереј - ставрофор Велибор Ранђић, игуман Петар (Драгојловић), протонамесник Драган Икић, јереји Милан Кеџић, Слободан Савић, Марко Аћимовић, Дејан Василијевић, ђакони Урош Костић и Владимир Степановић као и многобројни народ Смедеревске Паланке и околине који дошао да се помоли са својим епископом и да се причести Светим Тајнама.

После прочитаног јеванђељског зачала о исцељењу жене која је осамнаест година била згрчена, Преосећени Владика је у својој беседи подсетио народ о моћи делатне вере и радости која произлази из ње. Још је нагласио да вера ослобађа човека од самога себе и предаје ономе у кога верује. Тумачећи јеванђељску причу Епископ Јован нам је објаснио како треба да живимо и да се понашамо према невољнима и немоћнима, да треба да избегавамо формалности и лицемерство и да благодаримо на љубави и милосрђу Божијем. Владика је објаснио реакцију законика из јеванђељске приче и рекао: „Љубав је врх свега. Закон настаје када престане љубав. Да би се човек остварио мора да има веру, чисто срце и да гради мир. До Бога се долази преко другог човека и кроз свете тајне“. На крају Епископ је подсетио верне о посту и претежности духовног поста над телесним.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован уручио је архијерејске грамате захвалности господину Милошу Милановићу и господину Војиславу Ђурђевцу из Смедеревске Палнке, који су несебично помогли изградњу парохијског дома при храму Свете Петке.

После свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је припремило братсво храма са својим одборницима.

Владимир Степановић, ђакон