Одштампајте ову страницу

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 27. октобра 2018. године, када наша света Црква прославља спомен на преподобну мати Параскеву, у поподневним часовима, у храму Светих апостола Петра и Павла се већ традиционално дуги низ година врши Света Тајна Јелеосвећења.

Свету Тајну су вршили протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш и Слободан Раковић, протонамесници Александар Миловановић и Иван Теодосић, јереји Милош Митровић, Милош Мијатовић и Немања Искић и ђакон Александар Бабић.

Након чина Свете Тајне, беседу о значају и исцелитељском карактеру ове Свете Тајне одржао је протонамесник Иван Теодосић, који нас је подсетио и поучио негативном утицају греха на нас и на наше физичко и психичко здравље. Ако наше молитве које су упућене за исцељење нису прожете Христом, те молитве не могу бити услишене, јер једино кроз Христа се исцељујемо. Усрдним мољењем након чина Свете Тајне Јелеосвећења и читања молитве над болесним верницима, верници су прво присупили целивању дела моштију преподобне мати Параскеве, па су потом пришли да се помажу освећеним уљем. Колона верног народа је у молитвеној атмосфери приступала помазивању и узимању освећеног уља и брашна које ће касније користити у припремању хране за себе или за своје болесне сроднике. Светој Тајни Јелеосвећења присуствовао је велики број верника из Аранђеловца, али и из околних места.

јереј Немања Искић