Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧИ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧИНа дан када наша Црква прославља и празнује преподобног Киријака Отшелника у манастиру Вољавчи традиционално се служи света Литургија, будући да је овој светој обитељи поверен на чување део моштију преподног оца Киријака. У петак, 12. октобра 2018. године, на Михољдан, литургијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, а саслуживали су архимандрит Серафим из манастира Денковац, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Марко Денић, јереј Александар Јаћимовић и ђакон Урош Костић.

За певницом су појали чланови хора “Србски православни појци”, а учешћа у светој Литургији узели су и ђаци локалне основне школе.

Након прочитаног зачала из Јеванђеља, верницима се беседом обратио јереј Слободан Радивојевић који је истакао хришћанску посвећеност оца Киријака као путоказ којим би свака крштена душа требало да следи. Његово отшелништво пример нам је да се и ми макар мислима удаљимо од таштине овога света. Отац Слободан посебно је истакао да исцељења која се догађају на светим местима заправо не представљају чуда, већ представљају само пројаву силе Божије, док чудо представља да сведоци и савременици тих чуда остају духовно слепи и неверујући људи. Дотакавши се јеванђелске теме блаженства, јереј Слободан позвао је вернике на сиромаштво, плач и трпљење, нагласивши да је награда, односно плата, за то велика, а то је улазак у Царство Небеско.

Беседа јерејa Слободанa Радивојевића

У наставку свете Литургије пресечен је славски колач, а заједничарење је настављено трпезом љубави приређеном од стране монахиње Евгеније и њених сестара.

Урош Костић, ђакон