Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА, РУКОПОЛОЖЕЊЕ И ПАРАСТОС НА ОПЛЕНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА, РУКОПОЛОЖЕЊЕ И ПАРАСТОС НА ОПЛЕНЦУУ храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, на дан када прослављамо љубљеног ученика Христовог – светог Јована Богослова, 9. октобра 2018. године, поводом 84 године од убиства краља Александра Карађорђевића, служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован заједно са Његовим Преосвештенством Епископом аустријско - швајцарским Господином Андрејом. Архијерејима су саслуживали свештеници и ђакони Епархије шумадијске.

Овом богослужењу присуствовао је ЊКВ принц Михаило Карађорђевић, представници Крунског савета, председник општине Топола – г. Драган Живановић, директор Задужбине Карађорђевића - г. Драган Рељић, ученици ОШ “Карађорђе” предвођени својим директором г. Ивицом Радивојевићем и вероучитељем г. Александром Алексићем, као и ученици СШ “Краљ Петар Први”.

У беседи која је уследила након прочитаног Јеванђеља, Владика Андреј истакао је да је краљ Александар био велики човек, способан и кадар да наш народ и земљу повеже са другим народима. Нажалост у томе је био спречен, јер је подлегао ранама атентата. Он је желео да гради мостове пријатељства међу народима, желео је да сагради једну јаку земљу. Зато је дан када је страдао страшан дан у историји наше земље. “Убиство нашег краља има далекосежне последице по наш народ које и ми данас итекако осећамо”, рекао је Владика Андреј.

Беседа Епископа аустријско-швајцарског Г. Андреја – 1 део

Беседа Епископа аустријско-швајцарског Г. Андреја – 2 део

Током свете Литургије у чин ђакона рукоположен је дугогодишњи вероучитељ из Младеновца г. Михаило Аврамовић. Новом ђакону Владика Јован поручио је да чува благодат која му је дата тако што ће ревносно служити Богу, кроз послушност својој светој Цркви.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве Архијереји су, заједно са свештенством, одслужили парастос краљу Александру чији је гроб, који се иначе налази у крипти храма, Владика Андреј прелио вином. Задужбина “Краљ Петар Први” на челу са Господином Драганом Рељићем приредила је трпезу љубави.

ђакон Стеван Илић