Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈОВАНОВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈОВАНОВЦУУ суботу, 6. октобра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Зачећа светог Јована Крститеља у Јовановцу.

Повод овог литургијског сабрања била је прослава храмовне славе. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички протојереј - ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј - ставрофор Живота Марковић, протојереј Сретко Петковић, протонамесник Немања Младеновић и ђакон Урош Костић.

Имали смо посебно задовољство и част да дочекамо у нашем светом храму Његово Преосвештенство, Епископа шумадијског Господина Јована и заједно са њим прославимо храмовну славу. Верни народ Јовановца и бројни пријатељи из других делова Крагујевца и околине, окупљени у порти нашег храма, дочекали су свога Епископа са радошћу, а школска деца предвођена учитељицама носила су цвеће и бацала га на стазу којом је прилазио наш Владика.

Посебну радост верника причињава започето фрескописање храма. Осликана је фреска Богородице, Ширшаја небес, која је дар овом храму породице Вулетовић, и постављен је полијелеј са хоросом, који је приложио господин Бранислав Станковић.

Преосвећени Владика одржао је надахнуту беседу на тему покајања, подсећајући да је живот хришћанина немогућ без покајања и да је искрени покајник милији Господу од наводних праведника. Владика је напоменуо и то да је у светој тајни исповести и покајања Бог онај који разрешава греха покајника и опрашта грехе, а не свештенослужитељ.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После заамвоне молитве вршен је опход око храма и пресечен је славски колач, а након отпуста Владика Јован поделио је нафору верницима. У наставку су деца јовановачке школе извела кратак и леп рецитал, уз подршку својих учитељица, да би на крају програма Србски православни појци, који су појали на литургији, отпевали неколико дивних песама.

Заједничарење је потом настављено трпезом љубави, коју су припремили славари данашње славе – господа Владимир Вулетовић и Југослав Крсмановић.

протонамесник Петар Бранковић