Одштампајте ову страницу

КАНОНСКА ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ГОСПОДИНА ЈОВАНА ГОЛОБОКУ

КАНОНСКА ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ГОСПОДИНА ЈОВАНА ГОЛОБОКУУ суботу 30. јуна 2018. године, када наша Света Православна Црква слави Свете мученике Мануила, Савела и Исмаила, Његово Преосвештенство Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у смедеревско – паланачком селу Голобоку, намесништво јасеничко. Владики су саслуживали: архијерејски намесник јасенички, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, старешина манастира Пиносава игуман Петар, јереј Дејан Ненадовић, парох азањски, јереј Милан Кеџић, парох грчански и два ђакона.

Свету Литургију је својим појањем украсила група “СРБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПОЈЦИ”.

Владика се у својој богонадахнутој беседи осврнуо на актуелност прочитаног Јеванђеља, иако је изречено пре две хиљаде година. Подсетио је да Богочовек најбоље разуме човека, само ми треба да разумемо Бога, а да Бога вером видимо и познајемо. Позвао је присутни народ да више чита Свето Јеванђеље, да га разуме и да живи по Њему. Преосвећени Владика је подсетио Цркву у Голобоку на важност трпљења и смирења и том приликом указао на многе народне, а у исто време и Јеванђелске пословице и изреке које говоре о ове две велике хришћанске врлине. Подсетио је да Свети оци кажу: “Дом душе је трпљење, а храна за душу је смирење. “А највећи трпељивац је Бог, и да све то чини из љубави. У случају да престане трпљење и смирење душа се одваја од Бога и постајемо духовни мртваци. Хришћани су позвани да трпе све до Другог доласка Христовог. Да би задобили ове две врлине пре свега треба да се молимо и да их у молитви тражимо. На крају је позвао голопчане да се врате Богу и Цркви, да долазе на Свете Литургије, јер наша моћ није у нама већ у Богу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије старешина храма Вазнесења Господњег у Голобоку протонамесник Душан Надрљански припремио је трпезу љубави.

Владимир Степановић, ђакон