СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОРАЋИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОРАЋИЦИУ суботу, 23. јуна 2018. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Тимотеја, епископа пруског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Кораћици. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, умировљени парох младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, игуман манастира Пиносава јеромонах Петар (Драгојловић), старешина младеновачког храма протојереј Слободан Кеџић, јереј Ненад Марковић, јереј Иван Ненадовић и ђакони Небојша Поповић и Милош Павић.

Лепоти богослужења допринели су Српски православни појци. У својој надахнутој беседи наш Владика је посебну пажњу посвети борби са помислима. Епископ је подсетио да нам Бог удељује највеће и најзначајније дарове, од којих је посебно истакнут мир. Уколико тај дар злоупотребимо онда ће нам свако наше деловање бити неуспешно, а нама самима ће бити тесно, немирно и неспокојно у нашим животима. Борити се са помислима које смућују значи подвизавати се у истински духовном делању. Свака помисао коме не претходи тишина смирености, не долази од Бога, него очигледно од леве стране. Господ наш долази с тихошћу, а све вражије бива са смутњом и метежом. Дар трезности не дозвољава помислима да улазе, и ако они и уђу, онда им не допушта да нашкоде. Само савршени могу допустити помислу да уђе и опет да га истерају, али ти не уноси огањ да он не би сажегао дубраву твоју. Ако хоћеш да сазнаш о помислу је ли ти непријатељ или пријатељ, сатвори молитву и упитај га, јеси ли наш, или наших непријатеља?, и он ће ти рећи истину, јер издајство бива од беспосличења. Тако нас саветују Свети оци – не малаксавати у подвигу, поправљати себе у случају каквог пада, и не остављати молитву ка Господу Исусу Христу, силом Којега ми живимо и крећемо се. Са надом у Његово милосрђе проводимо наш живот и очекујмо крај, кога се свагда треба сећати и молити Господа Бога, да нам пошаље хришћански крај са попутнином Светим Христовим Тајнама, за крај непостиђен, миран, и за добар одговор на Страшном суду Његовом, одговор са надом на Његово велико милосрђе и љубав према роду људском. Владика Јован је подучио присутне вернике овог знаменитог космајског села да љубављу према Богу и према другим људима ми на најбољи начин можемо мир сачувати у себи и пренети свету.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа великог броја верника заједничарење је настављено на трпези љубави, коју је припремио парох кораћички јереј Жељко Милић.

јереј Марко Јефтић