Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈАУ У ХРАМУ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА У ЈУНКОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈАУ У ХРАМУ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА У ЈУНКОВЦУУ суботу, 26. маја 2018. године, када наша Црква прославља празник Свете мученице Гликерије и духовске Задушнице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа у Јунковцу, архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј – ставрофор Златко Димитријевић, протојереји – ставрофори Марко Митић и Мирослав Филиповић, протојереј Небојша Лека, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије и торжественост сабрања били су задужени “Србски православни појци”.

Поучавајући окупљене вернике Владика Јован је очинском љубављу подсетио на снагу вере у васкрслог Господа. Господ наш Исус Христос боље познаје нас и наше срце, неголи ми сами. Чак и онда када мислимо да је Господ на нас натоварио више него што можемо понети, невоља, искушења, патњи, овај милосрдни срцезнанац увери нас да све то можемо издржати. Јер Господ, као Љубав, никада не даје више него што можемо поднети. Зато пред искушењима не смемо поклекнути. А то је човеку могуће само ако је са Богом и ако има веру у Бога.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом шумадијски Првојерарх је правом ношења напрсног крста наградио јунковачког пароха, протојереја Радована Марковића. Епископ Јован подсетио је да су награде у оном хришћанском духу не нешто чиме се човек горди већ подстицај на још већи труд и служење Господу, али и повереној пастви. Носити крст значи одрећи се себе, уселити у себе Бога и Истину и чврсто ићи путем који води у спасење.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована приликом одликовања протојереја Радована Марковића

Литургијско сабрање завршено је Трпезом љубави коју је за окупљене вернике припремио свештеник Радован Марковић, са породицом и верним народом.

Влада Димитријевић, протонамесник