“СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – СЛОВО, РЕЧ И ПЕСМА” У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ

“СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – СЛОВО, РЕЧ И ПЕСМА” У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУУ оквиру прославе дана словенских просветитеља Свете браће Кирила и Методија, Богословија “Светог Јована Златоуста” у сарадњи са Центром за стручно усавршавање запослених у образовању у Крагујевцу, организовала је пројекат под називом “Свети Кирило и Методије – слово, реч и песма”.

Пројекат је био намењен ученицима крагујевачких основних и средњих школа и трајао је два дана, 24. и 25. маја.

На сам дан празника крагујевачки вероучитељи су у сарадњи са осталим колегама, у школама у којима раде, одржали наставу посвећену Светом Кирилу и Методију и њиховом деловању међу Словенима, да би се 25. маја у манастиру Дивостину, одржале стручне радионице радионице: калиграфска, беседничка и музичка. Готово све школе су се одазвале позиву и узеле учешћа у манифестацији која је ове године организована по први пут, а која ће, надамо се, постати традиција и у наредним годинама, када ће овај дан бити прослављан као државни празник.

Сабрање у манастиру Дивостину започето је Светом Литургијом коју је служио протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, уз саслуживање протонамесника Мирољуба Миладиновића, протојереја Срђана Тешића и ђакона Александра Ђорђевића. Након Литургије, уследила је трпеза љубави после које су се ученици окупили у радионице. Радионице су деловале у циљу подизања свести ученика о коренима и значају српског језика и културе као и њиховој инкултурацији и неговању у савременом изражавању, а манастир Дивостин је био право место за рад на неговању лепог говора и других видова уметничког изражавања. Калиграфском радионицом руководила је иконописац Екатарина Кудрјацева Милетић, беседничком дипломирани теолог Марко Вуксановић, вероучитељ у Политехничкој школи у Крагујевцу, док је музичку радионицу водила музиколог Маја Радојевић, запослена у музичкој школи “Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу. Њиховим трудом и љубављу крагујевачки ученици су се упознали са основама и исходиштима словенске културе и писмености.

Група која је бројала педесетак ученика узраста од 11 до 19 година старости, предвођена вероучитељима који су помогли да целокупан догађај протекне у реду и хармонији, у поподневним часовима је посетила манастир Драчу као типичан пример првобиног центра српске културе и писмености. По повратку у манастир Дивостин ученици су учествовали у вечерњој служби коју је служио протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић, да би по завршетку презентовали своје радове у виду мини изложбе, читања беседа и извођења музичких дела. Велику радост нам је учинио и Преосвећени Владика шумадијски Г. Јован, који је дошао да погледа изложбу, похвали и поздрави учеснике овог пројекта.

Посебну захвалност дугујемо и сестринству манастира Дивостина на челу са игуманијом, мати Анастасијом, јер су учиниле све да се и деца и вероучитељи тога дана осећају члановима манастирске обитељи.

Вероучитељица Оливера Станчић