Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БРЕСНИЦИ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БРЕСНИЦИНа дан Обретења моштију светог Јоаникија Девичког, 9. маја 2018. године, прослављена је храмовна слава у крагујевачком насељу Бресница. Овај храм, који је јединствен по томе што је једини храм који је посвећен светом Јоаникију Девичком, био је премали да под своје сводове прими вернике који су дошли да учествују у литургијском прослављању патрона и молитвеника Бреснице.

Светом Литургијом началствовао је високопречасни крстоносни протопрезвитер Милан Борота уз саслуживање протојереја-ставрофора Љубомира Радића, протојереја Горана Ђерковића, протојереја Дејана Лукића, протонамесника Петра Бранковића и јереја Мирка Шиљковића. На литургијске прозбе одговарали су ученици Основне Школе "Ђура Јакшић", који су у пратњи свог директора Ђорђа Божовића, вероучитеља Миодрага Крстића и наставника Слободана Божића испунили галерију нашег храма. Током Литургије окупљеним верницима се обратио прота Милан Борота који је окупљеним верницима честитао славу и подсетио их на повезаноста Васкрса са сваким слављем у нашим животима. Из прослављања Васкрсења Богочовека Христа произилази свако наше славље, као и прослављање светог Јоаниија Девичког. Отац Милан нас је подсетио на значај и величини светог Јоаникја и на подражавање основних начела којим се водио свети Јоаникије и сви свети у Господу, а то су вера и љубав.

Након Свете Литургије организована је свечана Литија уз појање тропара светом Јоаникију Девичком. На крају Литије проломљен је славски колач.

Трудом и љубављу овогодишњег колачара Ненада Виријевића и његове породице организован је свечани ручак у сали парохијског дома као и послужење за све вернике у порти храма.

Тропар Јоаникију, глас 1: Просветио си се постом, молитвама и божанском благодаћу, озаривши крајеве Земље светло и побожно. Од Бога си примио дар чудеса, да лечиш болести и изгониш зле духове из људи, који са вером притичу ка твојим светим моштима, свети оче наш Јоаникије: Слава Ономе који ти је дао благодат, слава Ономе који те је укрепио, слава Ономе који кроз тебе свима дарује исцељења.

Кондак Јоаникију, глас 8: Од младости си, богомудри, заволео анђелски живот, све лепоте светске оставивши: Зађе као звезда светска, и приђе ка Разумном и Праведном Сунцу, Господу Христу. Од Њега си примио благодат исцељења, да лечиш од различитих болести оне који прилазе свештеном гробу твоме. Зато и ми који прослављамо са љубављу свеславну успомену твоју, кличемо ти: Радуј се, оче Јоаникије!