Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУСвечано прослављање успомене спаљивања моштију Светога Саве започето је 9. маја свечаним бденијем, и настављено је 10. маја светом литургијом.

Храмовна слава је обележена, као и сваке године, великим бројем верника, богослова, и деце, ђака који похађају веронауку из оближње школе Основне школе “Мирко Јовановић”.

Славским бденијем началствовао је протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, ректор Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу, уз саслуживање свештенства из градских храмова.

Црква је била испуњена народом који је нашао времена да се помоли Господу и да узнесе молитве пред најмилијим српским дететом, Светим Савом, како је то дивно изрекао христоносац Ава Јустин.

На крају бденија верницима се обратио протонамесник Немања Младеновић који се захвалио народу на молитвеном сабрању и оцима на саслуживању.

Беседа протонамесника Немање Младеновића

Прослава је настављена културном уметничким програмом, који је организовао отац Иван Антонијевић.

У програму су учествовали: дечији хор “Свети Сава”, Милица Максимовић из састава “Ђурђеви Ступови”, Милутиновић Драгана са соло наступом, оркестар Томице Јовановића са низом народних песама, куд “Шумадија” из Лапова, етно састав “Споменак”, ученици Богословије са песмом “Суза Косова”. Велики утисак је оставио програм у целини, који је представио најлепше етно мотиве, традицију, уметност, једном речју оно што је најлепше у култури нашег српског народа.

Свету литургију је служило једанаест свештеника, уз началствовање протојереја-ставрофора Милована Антонијевића. Служили су оци: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Милић Марковић, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Немања Младеновић, јереј Бранислав Матић, јереј Дејан Марковић и ђакон Александар Ђорђевић.

После прочитаног Јеванђеља по Јовану, отац Немања је беседио говорећи о значају данашњег дана за читав српски народ и историју. Једино окупљени око кивота Светога Саве можемо да издржимо недаће и невоље које нам долазе из света. Када говоримо о Светом Сави човек не може да не освести своје гледиште на живот и на смисао живота. Ако тако гледамо на живот као на очи Самарјанке, видећемо да је жив Бог наш и да су живи свеци наши. Жив је Свети Сава који непрекидно бди над нама, својом паством. Он се бори са нама у нашим ратовима, и вуче наш народ ка Царству Божијем. Нека нам благи Господ који нас спасава и који говоре кроз свете, у овим временима који су “крпеж и трулеж”, да нас тај трулеж не освоји, и не уђе у наша срца, него да у нашим срцима засија небеско царство.

Славски колач је пререзан у присуству домаћина колачара ове године господина Ставра Драшковића и његове породице, који је припремио славску трпезу.

ђакон Александар Ђорђевић