Одштампајте ову страницу

НЕДЕЉА АНТИПАСХЕ У ИЛИЋЕВУ

НЕДЕЉА АНТИПАСХЕ У ИЛИЋЕВУУ Томину недељу 15. априла 2018. Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог апостола Томе у крагујевачком насељу Илићево. Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Архијерејски намесник Лепенички Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Архијерејски намесник Крагујевачки мр Рајко Стефановић, протонамесник Петар Бранковић, протонамесник Саша Антонијевић, ђакон Милош Павић, а чтецирали су г. Марко Нешић, Марко dr Петровић, Марко Гаљак, Стефан Радисављевић.

Владика Јован је рекао да је Васкрсење Христово најважнији догађај у историји спасења и историји људског рода, јер је живот узалудан ако Христос није васкрсао. Без васкрсење би узалудне биле наше молитве, наша сабрања, чак и наше крштење. Васкрсење Христово је потврда свих наших надања и одагнање таме од рода људскога. Васкрсењем је побеђена смрт, ад и грех, јер је Светлост засијала и Она просвећује свакога човека који долази на свет, нарочито онога човека који Господа Исуса Христа прима чистог срца, примајући уједно и силу Васкрсења. Тада нас испуњава љубав Господа којом нас је волео пре него што смо постали и оном љубављу којим је за нас страдао и поднео муке на Крсту. У смрти и васкрсењу се открива тајна божанске љубави према човеку. Зато Христов долазак код апостола кроз затворена врата представља преображај све твари кроз речи: МИР ВАМ! Христос даје мир свој да се не плаше срца наша, за разлику од светских моћника који у име мира уносе страх, неспокојство и убијају људе. Мир који Господ Исус Христос људима дај је мир од смрти. Зато се Христов човек не плаши ни смрти, ни ђавола, ни греха, јер је Господ разорио врата пакла, уништио смрт својим славним васкрсењем и донео мир у срца наша.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верног народа Владика Јован је обишао радове на изградњи свештеничке канцеларије. Иако новоизграђених храм Светог апостола Томе у Илићеву блиста у свом сјају, радови се старањем протојереја Владимира Ћировића настављају без прекида пуном паром, како би се црква заокружила као готова целина изградњом парохијском дома, сале, фонтане, свештеничке канцеларије…

Трпезом љубави настављено је празновање Недеље Антипасхе верног народа са својим Епископом.

протођакон Мирослав Василијевић