Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ“Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи,
а онима који су у гробовима живот дарова.”

У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прослављен празник Васкрсења Нашег Господа и Спаса Исуса Христа. Током целе Страстне седмице храмови су били пуни верујућег народа који је долазио на Свете службе.

На дан Васкрсења Христовог у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу се окупио незапамћен број верника. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, намесник орашачки и старешина храма Св. Апостола Петра и Павла уз саслуживање протојереја Слободана Раковића, протонамесника Александра Миловановића, јереја Милоша Мијатовића и ђакона Немање Искића.

Сви верујући, међу којима је нарочито био велики број наших најмлађих суграђана, са својим најмилијим су дошли да у заједничкој молитви прославимо овај празник над празницима. За време Свете Литургије, старешина храма протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић је прочитао посланицу Патријарха српског Иринеја у којој нам се наш Патријарх честита празник и поучава нас хришћанском начину животу и хришћанској љубави. Партијарх нас је у својој посланици подсетио да се посебно чувамо отуђења које нам прети са свих страна, које се посебно изражава у нашим породицама. Он нам је пожелео свако истинско добро, позивајући нас да “опраштамо једни другима призивамо благодат, мир и силу Васкрслога Христа, да бисмо могли једним устима и једним срцем да кличемо радосно Христос Воскресе – Ваистину Воскресе. Потом су верници приступили Светој Чаши и причестили се Телом и Крвљу Господа и Спаса Нашег Исуса Христа. Препуним храмом је одјекивало предивно појање хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након Свете Литургије у порти смо уживали у тачкама које су нам приредили чланови КУД “Електропорцелан” из Аранђеловца. У порти храма у организацији “Туристичке организације Аранђеловца” је одржана изложба Васкршњих јаја које су фарбала деца из градских вртића и ученика основних школа у Аранђеловцу. Потом је уследила Трпеза Љубави по угледу на трпезе које су Хришћани у првим вековима Хришћанства тако често организовали. И ове године, као и претходних, до касних поподневник часова, порта храма је одјекивала грајом деце која су долазила да се на овај свети дан помоле Господу Богу у свом храму.

ђакон Немања Искић