Одштампајте ову страницу

БЛАГОВЕСТИ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ

БЛАГОВЕСТИ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУНа Велику суботу, 7. априла 2018. године, када Света Црква прославља и Благовести Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Дивостину, поводом славе ове свете обитељи. Епископу су саслуживали игуман манастира Св. Луке у Бошњану, архимандрит Алексеј, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић, а литургијски су одговарали Србски православни појци из Београда.

У беседи после прочитаног Јеванђеља, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић је истакао значај оба празника, као почетак и крај историје спасења рода људског. Актуализујући јеванђелске приче читане читаве Страсне седмице, он је нагласио да се и ми сврставамо у ред оних који су викали, распни га, распни, увек када осудимо ближњег, уместо да његов грех покријемо љубављу. Истакао је ненаметљивост љубави Христове, којом нас призива, али не намеће се, јер би тиме поништио нашу слободу, тј. Своју слику у нама.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије „Светог Јована Златоуста“

Литургијско сабрање је употпуњено причешћем монаштва неколико манастира Епархије шумадијске и веома великог броја верника, који су у потпуности испунили храм.

Преосвећени Владика Јован је по заамвоној молитви пререзао славски колач, а након Литургије приређена је славска трпеза.