ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ уторак, 27. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Свете великомученице Недеље у Десимировцу. Повод овог молитвеног сабрања била је исповест свештенства крагујевачког намесништва које је исповедио протојереј-стварофор Милан Борота.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор Рајко Стефановић, старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протођакон Иван Гашић и протођакон Небојша Јаковљевић.

На Светој Литургији појало је свештенство архијерејског намесништва крагујевачког. Учешће у Светој Тајни Причешћа узели су и ученици локалне основне школе заједно са својим вероучитељем ђаконом Милутином Гашевићем.

По благослову Његовог Преосвештенства, верном народу богонадахнутом беседом обратио се протонамесник Срећко Зечевић. Отац Срећко говорио је о значају поста у животу сваког хришћанима, осврнувши се притом на тумачење молитве „Оче наш“, објашњавајући шта се подразумева под „дугом“ који опраштамо другима како би Господ нама опростио. Посебно је нагласио опасност греха гнева, који када се укорени у срцима нашим повлачи за собом и друге грехе. Свети Јован Лествичник за гнев каже: „Он је пропаст за наше врлине, отров за нашу душу, црв који нагриза наш ум, непријатно осећање у ком се са горком насладом ужива“. Отац Срећко се осврнуо на нарушеност међуљудских односа у данашњем времену који су свакако последица греха који се дубоко укоренио у срца људска. Да бисмо победили грех морамо искрено да се покајемо и да замолимо Господа апостолским речима „Господе дометни нам вере“ да бисмо уз Његову помоћ победили грех и ушли у радост Господа свога у Царству коме нема краја.

Беседа протонамесника Срећка Зечевића

Након Свете Литургије, у парохијској сали, одржан је реферат на тему „Врата пакла неће надвладати Цркву Христову“ који је припремио протојереј Небојша Ракић. Након прочитаног реферата уследила је плодна дискусија на задату тему.

Информативна служба Епархије шумадијске