ЛИТУРГИЈА НА НЕДЕЉУ СРЕДОПОСНУ У РОГОЈЕВЦУ

ЛИТУРГИЈА НА НЕДЕЉУ СРЕДОПОСНУ У РОГОЈЕВЦУ

Хришћанин је сушта слика Христова, колико је могуће човеку, у речима, делима и мислима, са правом и непогрешивом вером у Свету Тројицу. Богољубац је онај који учествује у свему што је природно и безгрешно, и који не пропушта да према својим могућностима чини добра дела.

Свети Јован Лествичник

У четвру недељу, која се зове Средопосна зато што је на средини Великог поста, верни народ села Рогојевац се сабрао на литургијском сабрању у локалној цркви Свете Петке. Литургију је служио протојереј Драган Васиљевић и у својој проповеди се осврнуо на светог Јована Лествичника, победника у подвижничком животу и учењу.

Он се подвизавао на Синајској гори и у свом знаменитом делу, Рајска лествица, показао пут постепеног усхођења човека до духовног савршенства. Рајска лествица су свете еванђељске врлине: смиреност, вера, пост, кротост, трпљење, благост, доброта, милосрђе, истинољубље, христољубље, христоисповедништво, страдања за Господа Христа.

Литургијску радост су увећала школска деца која су одговарала, појала 135. псалам и причестила се истинитим Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. Децу су довеле учитељице Александра Петровић и Нада Качаревић у сарадњи са наставником верске наставе.

наставник верске наставе, Горан Јовановић