Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У ЈАГОДИНИЊегово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Г.Јован је у трећу недељу Часног поста посвећену Часном и животворном Крсту 11. 03. 2018. године, служио Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Јагодини, уз саслужење архијерејског намесника беличког протојереја-ставрофора Небојше Младеновића, протојереја-ставрофора Радомира Ракића, протојереја Радосава Јаћимовића и јереја Милана Ђорђевића, ђакона Далибора Нићифоровића и ђакона Милоша Павића.

Ово радосно сабрање својим ангелским појањем улепшао је Црквени хор при Храму Светих Архангела Михаила и Гаврила на челу са диригернтицом Александром Димитријевић.

Након прочитаног дела из Апостола и Јеванђеља Пресвећени Владика је поучио све присутне о значају Крсне жртве Господа нашега Исуса Христа, и о важности ношења Крсног знамења.

Поучавајући све присутне Преосвећени Владика је нагласио да је хришћанин једино хришћанин уколико носи свој Крст, зато што је Крст знак којем припадамо, те да се народ увек делио на оне који узимају Крст и носе га у смирењу, и не оне који се одричу Крста, али онај хришћани који носи Крст може да га носи једино уз Божију помоћ, благодат Божију и силу самога Крста, јер је Крст је сила и моћ! Крст је слава! Крст је украс Цркве и украс целе васељене! Благодат и сила Часног Крста се не налази у његовом облику, тј. самим тим што је Крст, него је његова сила у томе што је то Крст Христов, средство којим је Христос спасао свет. То је жртвеник на који је Христос принео самог себе за цео свет. На крсту је доживео највећу бол и понижење за нас. Због нас је постао проклетство да би нас ослободио проклетства, од греха, закона и смрти. Целокупно дело Христово, сво Његово човекољубље сажима се у Крсту. На Крсту је победио смрт, смрћу смрт уништи и тиме је нашу смрт учинио својом, а својим Васкрсењем нам је подарио живот и нераспадљивост. Крст је једини пут у преславно Васкрсење Господа нашега Исуса Христа.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току Свете Литургије причестио се велики број деце и верника беличког намесништва, потврђујући још једном да је Света Литургија центар нашег живота, а Свето Причешће неисцрпни извор благодати и радости у Духу Светоме.

Након Свете Литургије Првојерарх Епархије шумадијске Господин Јован је у пратњи старешине храма протојереја Александра Гајића и архијерејског намесника беличког, оца Небојше Младеновића, обишао порту и благословио радове на уређењу црквене порте поводом двестагодишњице од зидања цркве, која ће бити обележена 26. јула 2018. године и овом великом радошћу началствоваће Његово Пресвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован.

Вероучитељ Никола Љубисављевић