Одштампајте ову страницу

СИРОПУСНА НЕДЕЉА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

СИРОПУСНА НЕДЕЉА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИУ недељу Сиропусну, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литугију у храму Свете Петке у Јагодини.

Уз саслужење свештенства и вероучитеља намесништва беличког Богом чуване Епархије шумадијске и уз присуство великог броја верног народа, првојерарх шумадијске Епархије је благословио почетак Великог поста и у својој надахнутој беседи позвао верни народ да постом, молитвом, покајањем и праштањем у радости, миру, здрављу и љубави дочекају празник над празницима Васкрсење Господа Исуса Христа.

Тумачећи Јеванђеље, Владика је посебно истакао да човек треба да се научи праштању, јер како каже Јеванђеље, ако другим људима опростимо грехе и увреде који су нам учинили, опростиће Отац наш небески и нама грехе наше. Говорећи о посту , Владика је истакао да он потиче од самог постања света и благослова Божијег нашим прародитељима Адаму и Еви да једу са свих дрвећа у рају, а да не једу са дрвета познања добра и зла, јер ће умрети. Пост је дакле наш пут повратка Богу, повратак изгнаника у Рај. Треба истаћи, каже Владика да пост није само у храни, већ и у духовном уздржању од злих дела и покајању као једином правом путу повратка Богу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После Светог Причешћа уследила је заједничка трпеза коју је припремило свештенство храма.

Борис Милосављевић, вероучитељ