Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉАЊЕ “СВЕТОСАВСКИХ ДАНА” У ЛАЗАРЕВЦУ

ПРОСЛАВЉАЊЕ “СВЕТОСАВСКИХ ДАНА” У ЛАЗАРЕВЦУОве, 2018. године, петодневним прослављањем у нашем колубарском намесништву, протекло је слављење у част Светога Саве, свечано и достојанствено, како приличи утемељивачу српске Цркве и државе и великом Просветитељу српскога рода.

Прослављање “Светосавских дана” започето је 25. јануара, концертом квартета “Свети Роман”, из Београда, у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Солисти хора РТС-а: сопран Јасмина Михајловић, алт Зарана Станишић Мирковић, тенор Марко Пешић и бас Милош Гашић обрадовали су окупљену публику маестралним извођењем руске духовне музике.

У навечерје празника Светога Саве 26. јануара, у Центру за културу у Лазаревцу, организована је свечана Светосавска академија. Сваке године једна од школа са територије наше општине припрема свечану академију у част школске славе. Част да организује академију, 2018. године, припала је ОШ “Вук Стефановић Караџић”, из Степојевца. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили интересантан приказ, којим су желели да представе неуморно прегалаштво и рад Светог Саве, пратећи га сценски кроз његова путовања на Свету Гору и Свету Земљу. Наредне вечери ова школа била је и домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије нашег намесништва присуствовали и представници јавног, културног и духовног живота лазаревачке општине.

У суботу, 27. јануара 2018. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Као и сваке године велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством храма верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

Наредног дана 28. јануара 2018. године, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј Небојша Лека, протођакон Иван Гашић, као и ђакони Милош Павић и Никола Урошевић. За торжественост и благољепије Сабрања био је задужен хор “Свети Димитрије” из Лазаревца, предвођен диригентом Владимиром Стојковићем, протонамесником. Литургији је присуствовао и господин Милета Радојевић, директор управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Надахнутим обраћањем окупљеним верницима Владика Јован је протумачио јеванђелски одељак “О Митару и фарисеју”. У овој припремној недељи за Васкршњи пост Црква нас на примеру ова два човека поучава о искреној и неискреној молитви. Искрена молитва повезана је са искреним покајањем. А искрена молитва и искрено покајање су оно што ће Бог препознати и услишити. Ово је могуће само ако је човек украшен смирењем. С друге стране Бог ће препознати и неискрену молитву и неискрено покајање. Претварање, лицемерје, сујета, осуђивање ближњих морају бити оно протв чега се као хришћани боримо, нарочито у дане поста који је пред нама. Морамо се борити са гордошћу, јер се Бог противи гордима, а смиренима дарује спасење.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом Владика Јован благословио је “Светосавски дечији шаховски викенд турнир”. Овај турнир одржан је у просторијама парохијског дома у Лазаревцу, у организацији шаховског клуба “Колубара” и ЦО Лазаревац. Такмичење је окупило осим младих шахиста из општине Лазаревац и такмичаре из : Смедерева, Панчева, Београда, Ваљева ии Младеновца. Укупно је учествовао 81 такмичар који су били подељени у 3 групе: најмлађи (2010. годиште и млађи), средња група (2007- 2009) и најстарији (2003 -2006). Владика Јован је потом обишао и поставку “Светосавске изложбе”, у Центру за културу Лазаревац.

Традиционално, већ шесту годину за редом, организован је и наградни, светосавски, ликовно-литерарни конкурс, под називом “Свети Сава у обликовању духовности нашег народа”. Значајан допринос у организовању изложбе посвећене поменутом конкурсу дали су вероучитељи Колубарско-посавског намесништва, који су се заједно са наставницима српског језика и ликовног васпитања постарали да овогодишња поставка буде на завидном нивоу. Отварању изложбе претходио је пригодан културно-уметнички програм. Мноштво радова који су пристигли на нашу адресу су захваљујући Градској општини Лазаревац, награђени наградним фондом примереним уложеном труду. Захваљујући дугогодишњој сарадњи са Центом за културу Лазаревац, овогодишња поставка “Светосавске изложбе” изложена је у простору галерије “Савременици”. Поклоне награђеним ученицима доделили су свештеници Родољуб Војиновић и Бојан Чоловић, као и директорка ОШ “Милорад Лабудовић Лабуд” из Барошевца. Велики број посетилаца ове изложбе и све већи број ученика заинтересованих да учестују на наградном конкурсу, као и њихових учитеља и наставника, сведочи да је ово дешавање добило заслужено место у културном животу нашег града.

Влада Димитријевић, протонамесник