СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ И ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ И ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 29. јануара када наша Света Црква прославља празник „Часне вериге апостола Петра“ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Ђорђе Радишић, протонамесник Александар Петровић, јереји Милош Митровић и Милош Мијатовић, протођакон Иван Гашић и ђакони Урош Костић и Немања Искић.

Након прочитаног Светог Јеванђеља по благослову Епископа Јована беседу је произнео јереј Милош Митровић. Он нас је у својој беседи поучио о значају смирености за наш живот. Смиреност, по његовим речима се учи од самога Господа Исуса Христа који је за себе рекао: „Научите се од мене јер Ја сам кротак и смирен у срцу.“ Овај припремни период пред пост, а и сам период поста јесте право време да се учимо смирењу и да се исправљамо након учињених лоших дела, а прави пример за то треба да нам буде Јеванђење о царинику и фарисеју које нам показује на који начин треба да приступамо Господу да би наше молитве биле услишене.

Након Свете Литургије Епископ Јован је посетио боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у Аранђеловцу, у насељу Колонија и том приликом им је поклонио светосавске пакетиће и поделио им илустроване Библије за децу.

Беседа јереја Милоша Митровића

Семинар свештенства је настављен у хотелу „Извор“ у Аранђеловцу. Уводнио део предавања је одржао протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, који је у овом делу навео неке кључне проблеме који су присутни у животу свештеника, на које треба обратити пажњу и мало се више њима позабавити. Семинар под називом „Свето Писмо и проповед“ су потом наставили професор др Родољуб Кубат, професор са катедре Светог Писма Старог Завета ПБФ-а, а након њега и професор др Предраг Драгутиновић са катедре Светог Писма Новог Завета ПБФ-а у Београду. Наши предавачи су на интересантан начин наводили примере из Светог Писма Старог и Новог Завета где библијске личности прибегавају проповедању и на који начин они то раде. Библија је по њиховим речима увек била и биће непресушан извор свих примера за наше узрастање. Оно око чега су се сви сложили јесте да је усавршавање пастира оно шта никако не смемо да заборавимо јер без тог усавршавања ми се само одајемо једној монотонији и причању једних те истих ствари изнова и изнова. Након предавања је уследило постављање питања и одговарање на иста која су ову тему само додатно појаснила и уобличила.

ђакон Немања Искић