Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУУ четвртак 25. јануара 2017. године, када Црква Божија прославља Свету мученицу Татјану, икону Млекопитатељницу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу и том приликом крстио малу Софију, ћерку свештеника Бојана Стојадиновића и његове супруге Јелене.

Епископу су саслуживали: aрхијерејски намесник лепенички и в.д. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, игуман манастира Пиносаве отац Петар Драгојловић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, јереј Горан Миленковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Јаћимовић.

Светој Архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају Свете Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз Свету тајну Причешћа.

Након прочитаног Јеванђеља окупљеним верницима у духовној поуци обратио се Преосвећени Владика Јован подсетивши окупљене вернике да још кроз химне и црквене песме молитвено прослављамо празник Богојављења, треба да осетимо дубоке тајне Божије, јављање Божје. Прави хришћани знају да се Бог не јавља само о празнику Богојављења него непрестано и у сваком моменту, само то треба човек да препозна а препознаће само ако има Бога у себи. Човек може препознати јављање Божије ако има смирења, јер смирен човек може чути глас Божији, ако није смирен чуће само свој глас јер ће надгласити својим гласом Божије јављање. Даље у својој поуци Преосвећени Владика Јован је подсетио верни народ о смирењу Пресвете Богородице и чудотворне иконе Млекопитатељнице коју данас прослављамо. Да нас она храни Сином својим Христом том небеском храном, јер је она брза помоћница. Њено срце је испуњено топлином и љубављу када се молимо њеном Сину и њој али да би отворили њено срце прво морамо да отворимо своја срца јер је она непрестано у молитви за спасење свакога човека.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије и крштења уприличен је обред резања славског колача а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Слободан Савковић, јереј