СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У НАСЕЉУ ВИНОГРАДИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак, 26. јануара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да Свети Јован Крститељ непрестано упућује спасоносни позив да се покајемо. Он тражи, да припремимо пут свој, да очистимо стазе срца свога од рђавих помисли и штетних жеља; да избацимо све нечасне речи из уста својих, која су нам дата да слвимо и хвалимо Бога; да избацимо сва рђава дела нагомилна у души нашој. Тиме ћемо да припремимо пут да би Господ несметано могао да се усели у душе наше. На тај начин би доживели да у срцу и души својој осетимо радост и духовно доживимо Богојављење свакога дана у години. Епископ нас саветује да будемо пажљиви и активни слушаоци Божијих речи. Покажимо се послушни Оцу нашем небеском, који нам је и објавио о светој – Речи - о јединородном Сину свом: „Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи; њега слушајте” и благослов Оца нашег небеског биће са нама од сад па до века. Епископ нам даље говори да је најбољи пример послушности и покорности вољи Божијој управо Господ Исус Христос. Ако је Син Божији тако послушан и потпуно испуњава вољу Оца свог Небеског тим пре је потребно да се и ми обични, грешни људи покоравамо вољи Божијој, Господару нашег живота и смрти.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нам на крају говори да је покајање радикално средство које од разбојника ствара миротворца, од грешника праведника, од служитеља нечастивом духу - сина Божијег.

ђакон Милутин Гашевић