Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу, 21. јануара 2018. године, недељу 33. по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић и Слободан Раковић, протонамесници Бранислав Борота и Иван Теодосић, јереј Милош Мијатовић, протођакон Зоран Кокановић из Бање Ковиљаче и ђакони Милош Павић и Немања Искић. Након прочитаног Светог Јеванђеља Епископ шумадијски Јован је својом беседом поучио окупљене вернике.

Он је на самом почетку своје проповеди поздравио окупљени народ поздравом “Бог се јави”, а потом наставио да нам се Бог јавља да нас подсети да смо ми Божији људи и да као такви треба да имамо Бога у себи. Бог нам се јавља да нам да до знања да је ту Царство Божије које чека на нас. Владика је навео да ми хришћани, ходимо земљом, али да треба очи да нам буду упрте у небо. Бога може да чује једино онај који има Бога у себи. Онај који каже да не чује Бога и Његове смернице, тај не слуша Бога већ онога који је вечни Божији противник. Подсећајући нас да смо недавно прославили празник Христовог Крштења, владика наводи да је сваки крштени хришћанин потенцијални светитељ. Цео свој живот треба да на себи носимо печат Христов, а тај печат је онај који добијамо на Светој Тајни Крштења. Епископ Јован даље наводи да Исус Христос своју проповед почиње речима “Покајте се”, истим оним речима којима Свети Јован Крститељ позива на Крштење. Сви ми грешимо и то је неминовно, али да бисмо изабрали Божији пут и кретали се њиме, морамо се покајати за своје грехе. Како каже Свети апостол Павле: „Све нам је дато, али нам није све на корист“. Човек који се каје он заправо васкрсава, подиже се из мртвих и устаје из греховне таме. У тој тами најдубље су они који не знају за Бога, али они немају никакво оправдање за то своје стање јер се Бог јавио и тиме нам је показао пут, светлост која нас води ка Христу. Онај који је у тами је заправо у страху. Ако дуго времена проведемо у тој тами, ми се саживимо са њом и онда почиње светлост да нам смета. Остајањем у тами губимо снагу да се крећемо ка светлости, ка Христу. Вера је оно шта нас чува од те греховне таме, а потом се покајмо да задобијемо царство које је у нама.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Тиме Епископ Јован је завршио своју поуку упућену окупљеним верницима. Велики број верика из Аранђеловца је приступио Светој Чаши и тиме се сјединило са Господом Исусом Христом.

ђакон Немања Искић