БОЖИЈА ВОЉА ЈЕ ДА НАС СПАСИ И ВРАТИ У РАЈ

БОЖИЈА ВОЉА ЈЕ ДА НА СПАСИ И ВРАТИ У РАЈУ четвртак по Божићу, 11. јануара 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владика је беседећи рекао да је Рођење Господа Исуса Христа сваке године исто као и оно од Дјеве Марије у витлејемској пећини. Он се стално и изнова рађа у сваком човеку који је своје срце припремио за Њега. Тако срце Христово постаје наше срце, дух Христов постаје наш дух а живот Његов постаје наш живот. Успостављамо мир са Богом и мир са собом – божански мир који миром мирише, онај мир који стално носимо са собом који не пролази и који нам даје радост. Мир Божији нема у себи злобе, он не ствара немир, , он нема цену, ми све миром добијамо а немиром губимо. Зато је Рођење Христово темељ свих празника, јер пре овога нисмо знали вољу Божију да нас спасе и поново врати у рај. Потребно је да се очистимо и припремимо за дан када се измирило Небо и Земља, што треба да буде радост за род људски. Одласком својим у Египат, Христос показује да сем што је истинити Бог, да је Он и истинити човек, да још није дошло време за Његова чудеса и да никако не изазивамо опасности, али када искушења наиђу, да их подносимо са благодарношћу. Апостоли и мученици су са песмом ишли на своја губилишта, свесни да иду својој кући, а она је нама Царство Небеско Оца и Сина и Светога Духа била је поука Владике Јована.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Литургије, Владика је прегледао фрескописачке радове у Светотројичком храму, који се изводе поводом 200. годишњице Старе Цркве, која ће свечано бити обележена ове године. Зато је позив свима који желе да се прикључе и својим прилозима уграде себе у живи храм Христов, још увек отворен.

протођакон Мирослав Василијевић