ВЛАДИКА ЈОВАН У ТОПОЛИ: „КРСТ ЈЕ ТАЈНА ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, А НЕ ТАЈНА МУЧЕЊА”

ВЛАДИКА ЈОВАН У ТОПОЛИ: „КРСТ ЈЕ ТАЈНА ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, А НЕ ТАЈНА МУЧЕЊА”Крстопоклоне недеље, 19. марта 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи. Епископу су саслуживали: арх. намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, арх. намесник орашачки протојереј – ставрофор Мићо Ћирковић, арх. намесник младеновачки протојереј – ставрофор Жељко Ивковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Литургији је присуствовао велики број верника који су испунили читав простор Карађорђеве цркве. Међу њима је био председник тополске општине Драган Живановић, директор ”Задужбине Краља Петра” Првог Драган Рељић као и доста ђака основне и средње школе.

Литургијске химне појали су чланови црквеног хора ”Опленац” предвођени диригентом Маријом Ракоњац.

Након прочитаног Јеванђеља у својој беседи о крсту Владика Јован дао је одговор на питање у чему се састоји тајна крста и његова сила. Она се састоји у самоодрицању, у одрицању свега онога што нас прља и у прихватању свега онога што је Божије. Вером и Богом прихватају се јеванђељске истине и позиви који се често косе са људском логиком. Када прихватимо свој крст са љубављу и благословом и када га носимо у смирењу онда крст носи нас. Душу своју би требало да тражимо у Богу, јер ћемо је једино ту наћи. Она је већа од света и од свих добродетељи које свет нуди. Једино што је веће од ње је Бог, зато морамо преко крста и страдања живот и свет да претварамо у рај.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа око две стотине верника уприличена је трпеза љубави за све присутне од стране тополске црквене општине.

Урош Костић, ђакон