Одштампајте ову страницу

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУ

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУПразник Сретење Господње и дан државности Републике Србије је и ове године традиционално прослављен у Орашцу надомак Аранђеловца. На данашњи дан пре 213 година је подигнут Први српски устанак у Марићевића јарузи у Орашцу. Прослава празника Сретење Господње и дана државности Републике Србије је започела Светом Архијерејском Литургијом.

Свету Архијерејску Литургију је служио Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање архијерејских намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, младеновачког протојереја Жељка Ивковића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Искића. Литургијском сабрању су присуствовали и чланови хора „Света Анастасија Српска“ који су својим појањем увеличали и улепшали овај Свети дан.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Епископ је присутним верницима честитао празник, а потом одржао беседу која нас је много чему поучила. На самом почетку Епископ је појаснио значај празника и значај термина „сретање“. Он наводи да је Бог дошао човеку у сретање да му помогне, да га избави од робовања греху. Ако се човек не сретне са Богом овде, док је још на земљи, неће се са Богом срести ни на Небу. Господ је своје старозаветно обеђање дато Светом Симеону одржао, и то треба да нам буде поука да Бог своја обећања дата човеку испуњава увек и свагда. Владика Јован је навео и да је химна коју је Свети Симеон изговорио заправо наш подсетник да ће нам Бог испунити оно шта је обећао. Нема веће радости од сретања са Богом, јер као када чекамо сретање са неким нама веома блиским, па имамо снаге да издржимо до тог момента, тако требамо имати и снаге да издржимо до сретања са Богом, рекао је Преосвећени Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије Епископ Јован је пререзао славске колаче у храму Вазнесења Господњег у Орашцу, а потом је у Марићевића јарузи, месту подизања Првог српског устанка одржао помен пострадалим војсковођама и устаницима који су своје животе положили за веру и отаџбину у борби против турске државе. Свечаности поводом Дана државности Републике Србије су присуствовали Епископ шумадијски Господин Јован, свештенство орашачког намесништва, представници Општине Аранђеловац и други уважени гости. Венце су положили у име Општине Аранђеловац председник Општине Бојан Радовић, а у име Народног музеја у Аранђеловцу директор музеја Дарко Павловић. Присутнима се потом обратио председник Општине Аранђеловац господин Бојан Радовић. Задужбинско друштво „Први српски устанак“ из Орашца традиционално сваке године уручује песничку награду „Одзиви Филипу Вишњићу“ за родољубиво песништво. Жири у саставу: академик Матија Бећковић, академик Милосав Тешић, песници и књижевници Драган Лакићевић, Владимир Јагличић и Иван Златковић, донео је једногласну одлуку да се ове године награда додели знаменитом песнику Крстивоју Илићу из Шапца. Потом је уследио музичко-сценски приказ под називом „Вождов сан“. У овом приказу су учествовали драмнски уметници: Лепомир Ивковић, Биљана Ђуровић, Здравко Малетић, Иван Вучковић, Ненад Вулетић, Младен Кнежевић и Александар Милојевић. Целокупни свечани сретењски програм су оплеменили вокална група „Србски Православни појци“ и инструменталиста Милинко Ивановић.

ђакон Немања Искић

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУ - ВИДЕО