Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ недељу 20. октобра када наша Света Црква прославља и празнује Света 33 мученика у Мелитини и преподобног Лазара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у Смедеревској Паланци. Овом приликом Преосвећеном Владики су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор Тихомир Анђелковић, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Драган Икић, протонамесник Слободан Сенић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Јаћимовић. Литургијско сабрање је било испраћено слаткопојем богослова Крагујевачке богословије Светог Јована Златоустог, предвођени професором Немањом Старовлахом.

По прочитаном Јеванђељу Преосвећени се обратио вернима рекавши да је овај свет и људи у њему разнолики. Има богатих и сиромашних, тужних и радосних, поштених и непоштених, лицемерних, добрих. Овај свет је расадник бесмртности, добрих и злих дела. Јеванђеље нам говори да постоје два пута која воде са ове земље, један води у рај, други води у пакао, трећег пута нема. Једног дана ћемо сви напустити овај свет и о томе треба да размишљамо, да размишљамо какви ћемо изаћи пред лице Божије. Са нечим ћемо изаћи пред лице Божије, да ли са добрим или злим делима, од нас самих то зависи. Зато Јеванђеље и каже да ћемо се својим делима оправдати и да ћемо се својим делима осудити. Наша бесмртност у оном свету зависи од живота у овом свету. Добра дела ће нас одвести у рај, а зла у пакао. Шта је рај, а шта је пакао? Рај је тамо где је Бог, а пакао тамо где нема Бога. Када смо несрећни то може да буде знак да немамо Бога, јер ако имамо Бога у себи онда смо испуњени.

Данашње Јеванђеље сликовито описује шта се дешава са човеком када се претвори само у јело и одело. Многи данас праве грешку па поштују људе према оделу, али уствари и испод најлепшег одела и испод рита се налази човек. Испод скупог одела може бити оно најцрње, а ипод поцепаног оно најсветије.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени је посебно истакао разлику између богатог и имућног човека. Имућан је онај који се богати овосветским богатством, а богат је онај који има Бога у себи. Човек богат Богом има све, а имућан иако има сва блага, ако нема Бога у себи, нема ништа. Богатсво је, уствари, наш камен спотицања. Једино богатство које је стечено у зноју лица свог буди радост у човеку. Бог не брани да човек буде богат на поштен начин, али ако га то богатство заслепи да не види другог, онда је богатство на пропаст и душе и тела. Душе, јер губи душу, а тела, зато што се брине да сачува своје богатство. Зашто је богаташ отишао у пакао? Зато што је био лакомислен и зато што није имао осетљивост за другог. Његово име се не спомиње, а Лазарево се спомиње. Да ли је Лазар зарадио рај само зато што је био сиромашан? Не! Већ зато што је све невоље подносио стрпљиво и није роптао ни на Бога, ни на богаташа. Знао је да ће правда на карају победити, као што и увек победи. Богатство треба да подсећа да помажемо сиромашнима, а сиромашни да се моле за богате да им омекне срце.

На самом крају беседе Преосвећени је позвао присутне да се сви држимо народне изреке „у добру се не понеси, а у злу се не покуди“. Имајмо Бога и мало свог труда; не будимо лењи према спасењу како би нас Бог примио у Царство своје.

Литургијско сабрање је било продужено трпезом љубави, коју је уприличило братсво храма.

Александар Јаћимовић, ђакон