Одштампајте ову страницу

ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ ХРИСТОЉУБИВЕ ВОЈСКЕ

ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ ХРИСТОЉУБИВЕ ВОЈСКЕНа молбу христољубивог војинства и љубазни братски позив Епископа бачког Г. др Иринеја, дана 18. новембра 2016. године, Епископ шумадијски и војни Г. Јован,  у војном параклису Светог мученика Нестора у Команди Прве бригаде Копнене војске у Новом Саду богослужио је свету Архијерејску Литургију поводом свечаног испраћаја припадника пешадијске чете и штабних официра Прве бригаде у мировну операцију UNIFIL.

Преосвећеном Владици, саслуживали су високопреподобни архимандрит Прокопије (Тајар) из Православне Антиохијске Патријаршије, протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, Архијерејски намесник новосадски први, ђакон Иван Гашић и надлежни војни свештеник, Ђорђе Стојисављевић, капетан.

У светој Литургији учешћа је узело (молитвом и причешћем), осим службеникâ Команде бригаде, нешто више од половине професионалних припадника војске,  који се спремају да, у окриљу Уједињених нација, буду упућени у Мировну мисију у Либан. Јеванђелску омилију, благословом Владике Јована, изговорио је отац Ђорђе. Непосредно пред завршетак богослужења одслужен је мали молитвени помен, новопрестављеном млађаном старешини наше јединице, потпоручнику Спасоју Милошевићу, који је недавно погинуо у саобраћајној несрећи. На самом концу свете Литургије, Архијерејски намесник новосадски први је, у име Епископа бачког Г. др Иринеја, упутио надахнуте речи добродошлице Владици Јовану, после чега се Епископ захвалио на позиву да данас принесе усрдну молитву Евхаристије и додели благослов како војницима који одлазе у мисију, тако и свим христољубивим припадницима Прве бригаде. Литургијско славље улепшано је милогласним појањем представника школе појања “Свети Јован Дамаскин” из Новог Сада.

Речи добродошлице Владици Јовану протопрезвитерa-ставрофорa Миливојa Мијатовa

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије, уприличено је пригодно послужење у Команди бригаде, после чега је уследила Војна свечаност испраћаја чете у мисију, у градској касарни Југовићево, којом приликом је Владика Јован свим војницима који се упућују у мисију доделио пакетић хришћанских знамења за лично узрастање у вери светих предака. Целокупна свечаност одисала је  сагласјем срдаца Христове мале браће и сестара окупљених на истом задатку служења Богу и ближњем.