СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАБРОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАБРОВЦУУ суботу, 23. јула 2016. године, када наша Црква прославља и празнује Светих 45 мученика из Никопоља и Преподобног Антонијa Печерског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Рабровцу. Пре саме Литургије, Владика Јован је освештао чесму у порти храма Светог великомученика Георгија. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, јереј Жељко Милић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Небојша Поповић. Лепоти богослужења допринео је хор „Благовести“ под вођством професорке Љиљане Миловић.

У својој беседи Епископ Јован је поучио верни народ о важности изградње вечног мира, који у мир ставља сваки сегмент човековог живота као и читав свет. Владика је истакао да нису времена била боља, већ људи јер су људи ти који чине време. „Мира нема ни у нама, ни у свету, ни у Цркви без Бога. Господ нам је рекао да нам оставља и дарује свој мир када се Вазнео. То је огроман дар који смо добили. Ми данас чим чујемо, чак и од пријатеља, нешто што нам не одговара одмах тог пријатеља претварамо у непријатеља, а наш крхки мир у немир. Нема мира без Бога, а човек који изграђује у себи тај мир труди се да живи по Богу. Најбољу дефиницију о томе шта је Бог дао је Свети Јован Богослов – Бог је Љубав. А где је Љубав тамо је мир, искреност, поштење и труд човеков да буде бољи. Мир у овоме свету нарушавају ратови, немири, агресије и тога смо сведоци. Али шта нарушава мир у нама? Нарушавамо га ми сами, јер немамо довољно Бога у себи. Док имамо Бога у себи и док смо у миру са Богом, онда имамо мир у себи и са свима око себе. Чувајмо своје породице, јер ничега нема без породице. Без заједнице са Богом нема мира ни у породици, нема ни породице. Нека нам Господ помогне да имамо чист ум, чисто срце, чисту душу и да имамо мир Божији у нама“, закључио је ову беседу наш Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Литургије Епископ Јован је одликовао Архијерејским захвалницама заслужне чланове Црквене општине рабровачке, а потом је у порти изведен пригодан културно-уметнички програм. Заједничарење је настављено на трпези љубави, коју је у парохијском дому приредио надлежни парох рабровачко-белосавачки протонамесник Владан Јовановић.

јереј Марко Јефтић