Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА И ЛИТУРГИЈСКО САБРАЉЕ У ГУНЦАТИМА

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА И ЛИТУРГИЈСКО САБРАЉЕ У ГУНЦАТИМАУ суботу, 16. јула 2016. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је у Гунцатима. Том приликом је владика осветио звона за нови храм посвећен Покрову Пресвете Богородице. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Славко Божић, старешина храма Светог Георгија на Бановом Брду, протојереј-ставрофор Видо Милић, Архијерејски намесник бељанички, протонамесник Влада Димитријевић, парох лазаревачки, јереј Стефан Дамњановић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Зоран Станковић.

После прочитаног јеванђеља, у својој беседи, Владика је нагласио да је човек најодговорније биће на земљи. Бог је човека створио по образу Божијем. Кроз стварање Бог је човеку подарио дарове који су му дати на спасење, а не да их злоупотреби. Ти дарови су различити и свакоме је дато по његовој моћи и по мери. Човек кад испуни један дар Господ му дарује и друге дарове. Свако ко схвати да му је дар подарио Господ он има страха Божијег. Све што имамо је дар од Бога. Дарове раздељује Дух Свети и ти дарови нису исти већ различити јер Бог зна шта коме треба. Ти дарови нису дати на терет већ на радост. Кад испуњавамо дарове не радујемо се само ми већ и Дародавац.

У наставку беседе, епископ је позвао да непрестано чистимо душу и тело. Зато је неопходно да себе утемељујемо у Цркви и на тај начин ходимо стазама спасења. Човека, спашава начин живота, а не положај у коме се налазимо. Најузвишенији пут ка Господу је пут Божанске љубави. Владика даље наставља речима да борба против свог ега и сујете је пут ка љубави Божијој и да често тело вуче доле, а душа горе и победиће оно за чим више тежимо, за чим више чезнемо. Ко год свој ум држи чистим тај тежи ка Господу. Кад се човеку ум помрачи онда он другога не види као икону Божију већ као предмет. Међутим када смо са Богом онда уму не дозвољавамо да лута већ сав свој живот усредсређујемо на заједницу са нашим Саздатељом.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају је епископ заблагодарио дародавцима звона за нови храм и позвао да у заједници и љубави верни народ настави да изграђује ово богоугодно дело у славу Бога и Пресвете Богородице.

У току литургије причестио се велики број деце и верног народа а после литургије уследила је трпеза љубави у оближњем летњиковцу фудбалског клуба.