Одштампајте ову страницу

ДЕТИЊЦИ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ЈОВАНОВАЦ

ДЕТИЊЦИ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ЈОВАНОВАЦУ 29. недељу по духовима, када Православна Црква прославља Светог Амвросија и Преподобног Григорија Горњачког, а треће недеље пред Рођење Спаситеља нашега Господа Исуса Христа, која се назива Детињци, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Зачећа Светог Јована Крститеља, у крагујевачком насељу Јовановац.

Преосвећеном владици саслуживали су протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић архијерејски намесник лепенички, протојереј Бојан Димитријевић парох маршићански и ђакон Небојша Јаковљевић.

На литургијске прозбе одговарао је хор "Успења Пресвете Богородице" Саборног Катедралног храма у Крагујевцу под руководством протојереја Драгослава Милована.

У својој надахнутој беседи, шумадијски Архипастир нагласио је значај празника Детињци и позвао све родитеље да својим примером уче децу и да их васпитавају не речима, већ делима. Полазећи од породице као мале Цркве и основне ћелије друштва, владика је позвао све окупљене да распламсају љубав у својим породицама и да се моле за своје укућане, а нарочито у ове дане када идемо у сусрет празнику Рођења Богомладенца Христа. "У времену у коме живимо, потребно је више причати Богу о деци, тј. молити се за њих, него деци о Богу. Битно је дете васпитавати још док је у стомаку своје мајке, и сваки однос између мужа и жене у колико је у љубави дете ће то осећати и расти спокојно" нагласио је Епископ шумадијски.

На крају Свете Литургије велики број деце и одраслих се причестио, а након Свете Литургије Владика Јован је поклонио иконе Светог оца Николаја присутној деци. Након Литургије за све оне који су били на Литургијском сабрању уприличено је послужење испред храма које је организовао црквени одбор са својим свештеником. Велики број деце и храм препун верника учинило је да ово заиста буде једна предивна припремна недеља за дочек Богомладенца Христа.

Кристина Петковић