СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИНа дан 3. септембра 2015. године када наша Света Црква прославља Светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког, централни догађај у намесништву рачанском је било сабрање око свога Првојерарха шумадијског Епископа Јована. Наиме, Епископ Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у саборном храму рачанског намесништва, уз саслужење намесника рачанског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Радосава Глишића госта из браничевске епархије, протојереје Ненеда Савића и Велибора Јовановића, протонамесника Дејана Шишковића и јереја Ивице Камберовића.

Владика Јован се обратио присутним верницима, међу којима је било највише деце тумачећи причу из Марковог јеванђеља о исцељењу бесомученика у Гадари. Ово зачало нам објашњава шта бива и какве муке има човек који је опседнут нечастивим силама, али у исто време је и много поучна каже Епископ Јован. Поучна због тога што објашњава шта се дешава и догађа са човеком. Човек се налази у разним искушењима и невољама када се обрати Богу и када замоли Бога да га сачува од свих искушења, на првом месту од нечастивих сила која дејствују у човеку. Ђаво, користи сваки тренутак, да нам ослаби веру и замени је сујеверјем. Такође, у овој причи видимо да је човек спавао по гробовима. Зашто? Зато, што је ђаво хтео да каже како се душе људске после смрти претварају у ђавола, што то ми као православни хришћани не смемо да верујемо, јер душе наше оних који су преминули како каже Свето писмо је у руци Господњој-поучава нас Владика Јован. Он је затим рекао да нас ова прича поучава и то да ђаво није био у свету, да није био у човеку, Бог не би дошао у свет и постао Богочовек из превелике љубави да спасе човека од свих зала, од свих мука и нечастивих сила подкрепљујући речима из молитве када се крштавамо “да Бог није могао да гледа како ђаво мучи људски род, него дошао и спасао нас”. На крају свога обраћања Епископ Јован је посебно радовао што су деца-ученици верске наставе узели учешћа и благослов у литургијском сабрању, пожелевши да им Бог на почетку школске године очисти ум и срце, и да пројави љубав како би волели једни друге, да пазе једни друге, јер васпитање и узрастање уз Христа је најбољи васпитни метод човечанства.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Литургијског сабрања је уследила трпеза љубави, коју су припремили свештеници Раче са својим благочестивим и христољубивим парохијанима.

протонамесник Дејан Шишковић