САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУНа дан сабора св. Архангела Михаила, 21. новембра 2014. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протонамесник Слободан Раковић, јереји Александар Миловановић и Милош Мијатовић, као и ђакони Иван Гашић и Немања Искић.

Честитајући крсну славу бројним славарима, владика Јован је након прочитаног Јеванђеља беседио о ангеоским чиновима, о њиховом непрестаном служењу Богу, али и о бдењу и чувању свакога крштенога верника од стране анђела чувара. Ми ничим нисмо заслужили да будемо браћа анђелима небеским, истакао је Владика, али по Божијој љубави у Цркви смо сви једна породица- породица коју чини и овај видљиви и онај невидљиви свет. Улога анђела у историји људској је неизмерна и Господ ништа није учинио без учешћа анђела светих, а тако ће бити и до краја света.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије Владика Јован је пререзао славски колач старешини Петропавловског храма, протојереју-ставрофору Мићи Ћирковићу и остао на славском ручку.

јереј Александар Миловановић