Одштампајте ову страницу

ЖИВЕТИ ДОСТОЈНО БОГА

ЖИВЕТИ ДОСТОЈНО БОГАУ четвртак 13. новембра 2014. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење Архијерејског намесника протојереја – ставрофора Сава Арсенијевића и протонамесника Александра Бороте.

Литургији су присуствовали ученици средње Политехничке школе из Крагујевца заједно са својим вероучитељем господином Марком Гаљаком и сви су приступили Светом Причешћу.

Владика Јован се у својој беседи вернима, осврнуо на прочитани Апостол и назначио да Апостол Павле говори и подсећа Солуњане молећи их и преклињући их да живе животом достојним Бога, који нас призива у Царство и Славу. Живот без Бога је недостојан човека, јер човеком могу да завладају видљиве и невидљиве силе греха и зла. Човек је Икона Божија и само га живот достојан Бога може учинити да му се открије величанственост вечне љубави Божије. Зато је потребно најпре да имамо живот достојан Бога. Живети достојно Бога је правило над правилима и закон над законима. То значи хранити себе Јеванђељем и Истином Христовом. Сваку своју мисао, свако своје дело и свако своје осећање да проверимо собом и да ли је у складу са нашом савешћу. Савест хришћана се мери Црквом у којој су сви свети, Бог, човек и анђели. Ако у таквој заједници наша дела, мисли и савест налазе себе, онда смо благословени у Царству Божијем и сваку нашу Литургију управо тако и започињемо, возгласом да је Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа у векове векова.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

протођакон Мирослав Василијевић