БРАК – ПРИЛИКА ЗА ОБОЖЕЊЕ

БРАК – ПРИЛИКА ЗА ОБОЖЕЊЕПред препуном салом епархијског центра у Крагујевцу, академик проф. Владета Јеротић и брачни психотерапеут Невена Чаловска-Херцог, одржали су трибину у четвртак, 6. 11. 2014. године "Брак је прилика за усавршавање, а да ли је баш увек тако". Ово је уједно била и једна од планираних, медијских активности у пројекту "Једном за цео живот" који за циљ има подршку младима који планирају да ступе у Свету Тајну брака, афирмисање светиње Божје и препознавање могућих кризних тачака код конкретних брачника у првим, најтурбулентнијим годинама брачног живота а кроз сарадњу Цркве и Центра за социјални рад (јереја Немање Младеновића, јереја Александра Мирковића, брачног терапеута Гордане Петронијевић, психолога Сандре Јовановић).

Трибину је отворио свештеник Немања уз захвалност епископу шумадијском Г. Г. Јовану што је благословио овај подухват ;укратко презентовао циљ и сврху православног предбрачног саветовалишта и слушаоцима, међу којима је било веома много средњошколаца и студената, представио учеснике трибине.

Невена Чаловски- Херцог је дугогодишњи брачни психотерапеут са искуством из различитих европских земаља те је на стручан начин слушаоцима приближила слику односа мушкарца и жене као и унутрашње процесе и промене које настају уколико је брак (не)успешан. Кључне речи које треба истаћи јесу те да – брак није само догађај већ је то процес, он је жив и има своје фазе (од фазе заљубљивања, преко одљубљивања, сагледавања у реалности себе и свог партнера, до подношења блискости и дистанце; до постродитељства).

Проф. Владета Јеротић је најпре охрабрио овај корак пастира Цркве Христове, за труд и ангажман који је толико важан и потребан нашим породицама, а посебно онима које се тек формирају.

Поменућемо само неке аутентичне речи академика:

  • У данашње време је неопходно православно, предбрачно саветовалиште, а протестанти и католици их одавно имају
  • Кроз брак треба остварити Личност, а то подразумева наше Обожење
  • Треба користити ситуације у браку да постанемо бољи, јер ако не постанемо бољи- сигурно ћемо бити гори
  • Бог је дао мушкарца и жену да се допуњују, а не да се свађају; да једно другоме помажу у индивидуацији, а кроз то сазревање и усавршавање помажу једно другоме и у Обожењу.

За добар и успешан брак који води спасењу потребно је да особе имају снажно опредељење за живот у Христу али и да стрпљиво и са промишљањем осветљавају на којим пољима треба да раде на себи како би од појединца који је одрастао у специфичној породици постао заиста православни супружник који се спасава кроз брак и породицу.

Нека би дао Господ да ова племенита пастирска идеја буде Творцу на славу а Цркви и отаџбини нашој на корист.

Данијела Младеновић, сарадник православног предбрачног саветовалишта