Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУНа празник светог свештеномученика Григорија, 13. октобра, верујући народ Лапова је дочекао свог надлежног Архијереја, Епископа шумадијског Јована. Он је служио Свету Архијерејску Литургију на којој су му саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Миленко Стикић, Велибор Јовановић и Милан Ћосић, јереји Миломир Васиљевић и Влада Бранисављевић, као и протођакон Иван Гашић.

Непосредно пре саме Свете Литургије владика Јован је освештао крстове за куполе храма које је направио мајстор Горан Спасојевић, а финансирани су добровољним прилозима лаповских приватних предузетника. Након прочитаног Јеванђеља шумадијски Архипастир је поучио присутни народ богонадахнутом беседом у којој је нагласио значај благослова божијег, нарочито на почетку дана. Када призивамо благослов путем снажне, усрдне молитве која произилази из вере тада ће Бог помоћи. Владика је такође нагласио значај Литургије која је молитва над молитвама и служба над службама. У Литургији се појединац губи и молитва је саборна и за целу заједницу-поучио је он даље присутне вернике у својој беседи.

Даље је Епископ говорио о томе да су крстови за куполе освећени благодаћу Духа Светога преко Његових свештенослужитеља те да су исти добили божију силу и божију моћ. Он је затим говорио о томе да животни крст нико не може носити без помоћи божије, као и о томе да пред крстом треба да се смиримо. Само наше тело, онда када испружимо руке, символизује крст, а путем крста и васкрсења које је уследило ми смо спасени-нагласио је даље присутним верницима владика Јован. Он је затим рекао да бити хришћанин значи бити сав у Господу, мислити на Господа и стражити над собом као што је претходно прочитано у Јеванђељу. Даље је владика говорио о значају вере у загробни живот и пролазности овоземаљског живота наспрам оног вечног, као и о томе да ми хришћани живимо за сусрет са Господом када ће он судити живима и мртвима, а тај час не знамо када ће бити. Зато нам ваља стражити да би нас Господ затекао у љубави, а не у мржњи-нагласио је даље Преосвећени Епископ Јован. На крају своје беседе он је благословио присутни народ.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На Светој Литургији су се причестили сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни Православне цркве приступили и верници Лапова, међу којима мноштво деце која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима.

На крају је уследила трпеза љубави која је употпунила овај дан пун духовне радости у Лапову.

Протонамесник Горан Живковић