СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САРАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САРАНОВУ Верујући хришћани данашњице ретко имају прилике да, због мноштва својих свакодневних обавеза, присуствују Светој Архијерејској Литургији, као и да чују богонадахнуте поуке свог надлежног владике. Зато се у живописном шумадијском селу Саранову, на празник који је у народу познат као Михољдан, а Православна Црква слави Преподобног Киријака Отшелника, осетила велика духовна радост због посете Епископа Јована.

На Светој Архијерејској Литургији њему су саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Ненад Савић, протонамесници Бранимир Товиловић и Горан Живковић, јереји Влада Бранисављевић и Ивица Камберовић, као и протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

После прочитаног Јеванђеља по Луки у коме се наводи чудо на Генисаретском језеру када су Господ Исус Христос и свети апостол Петар уловили мноштво рибе, Епископ Јован је одржао богонадахнуту беседу у којој га је тумачио нагласивши да су првобитно апостоли, дотадашњи рибари, били збуњени претходним лошим уловом, а самим тим да су и упали у маловерје-управо као што се дешава и у реалном животу. Он је затим рекао да је свако чудо божије пре свега дар божји, али да ми људи треба да препознамо тај дар навевши најбитнији пример управо саме Свете Литургије. Владика је затим нагласио да на сваком богослужењу помињемо молитву “Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас Боже благодаћу својом” да би затим присутном народу говорио о огромном значају те благодати у конкретном животу човека. Она се очитује у нашем односу једног према другом, према Цркви, породици, жени, деци итд. и стално је морамо неговати и обнављати, а то чинимо најпре јаком вером и љубављу. Владика Јован је затим говорио о томе да није довољно чинити добро ако то добро није спасоносно. Добра дела без благослова божијег не доносе ону праву жетву од које треба да живимо, нагласио је даље он, навевши познату реченицу светог апостола Павла у којој он каже да ко шкрто сеје шкрто ће и жњети, а ко са благословом сеје, са благословом ће и жњети. Бог који од камења може направити децу Аврамову, како пише у Јеванђељима пуно може помоћи онима који су спремни да приме божију благодат у себе, којом примају и мудрост као и отварање ума. Владика Јован је затим поучио верни народ рекавши да је тврдо срце човека оно које сеје неосетљивост, себичност и саможивост, а чије ћемо размере видети онда када дође Судњи дан. Он је такође нагласио велики значај благослова у животу сваког човека критикујући све оне који себе сматрају верујућима, а потцењују благослов. Владика је затим рекао да смо често површни и лакомислени те да наше жеље и хтења треба да нам дођу из дубине срца, у складу са мудрошћу божијом јер ће нам такве жеље донети истиниту радост. На крају своје богонадахнуте и поучне беседе Епископ Јован је благословио присутни народ.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После возгласа “Светиње светима”, причестио се велики број верника сарановачког краја, деца са веронауке као и сви присутни свештеници.

На крају овог дивног сабрања је уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић