ОСВЕЋЕЊЕ ШКОЛЕ У БАРОШЕВЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ ШКОЛЕ У БАРОШЕВЦУУ суботу, 11. октобра 2014. године, када наша Света Црква прославља преподобног Харитона Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у ОШ “Милорад Лабудовић-Лабуд” у Барошевцу. Шумадијском Архијереју су саслуживали: архимандрит Павле (Јовић), игуман манастира Ново Хопово, гост из Аустралије, јеромонах Серафим, Архијерејски намесник Колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, гост из орашачког намесништва, јереј Милош Мијатовић, дугогодишњи вероучитељ у Барошевцу и ђакони, Иван Гашић и Никола Урошевић. Овом приликом Владика Јован је освештао нову зграду барошевачке школе и фискултурну салу.

Изразивши велику радост због сабрања у Барошевцу, Његово Преосвештенство Епископ Јован, пожелео је домаћинима ове образовне установе, ученицима и наставницима запосленим у њој, успех у стицању знања и савлађивању школског градива, али пре свега успех у изграђивању и узрастању у боље људе. Јер, много знања може да погорди човека, а смо љубав човека изграђује. Љубав је оно по чему се ми хришћани разликујемо од свих осталих, чак смо дужни да љубимо и своје непријатеље. Бити “добар човек” је она вредност која никада не може бити обезвређена, зато што подразумева да онај ко је “добар” има Бога у себи. “Добар човек” је украшен хришћанским врлинама, које га чине чистим и честитим. Оне уздижу човека Богу и сједињују га са њим. А доброг човека је лако препознати по његовом срцу. Срце људско може бити дом за двоје: Бога или Ђавола. Бог обитава у чистом срцу и човека који је своје срце очистио од злобе и пакости, чини истински срећним. Ко је своје срце очистио видео је Бога и другог човека, а ко нема срце чисто, не види ни Бога ни другог човека.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Већина ученика барошевачке школе се, предвођена вероучитељом Илијом Нагулићем, причестила. Ово је једна од ретких школа у којој је проценат ученика који похађају верску наставу стопостотан. Директорка ОШ “Милорад Лабудовић-Лабуд” у Барошевцу, госпођа Љиљана Илић, са поносом истиче да од поновног увођења верске наставе у наше школе, у барошевачкој школи није одржан ни један час грађанског васпитања. Но, поред статистике, ово је показатељ и велике љубави ученика према предмету верске наставе, који су сабрани око шумадијског Првојерарха, приступили и сједињењу Тајнама Христовим.

На самом крају Владика шумадијски Господин Јован одликовао је господина Милан Ђорђевића орденом “Вожда Карађорђа”, за несебичну љубав и жртву, које је посведочио према својој Цркви.

Крај овог духовног сабрања је употпунила Трпеза љубави, трудом и залагањем барошевачког пароха, протојереја Милана Матића. Свечарску атмосферу употпунио је и пригодан културно-уметнички програм који су припремили ученици ОШ “Милорад Лабудовић-Лабуд”.