ВОСТАНИ СЕРБИЕ

ВОСТАНИ СЕРБИЕДуховни центар “Свети Јован Златоусти”, иза којег стоје Богословија “Свети Јован Златоусти”, Храм Светог Саве на Аеродрому и Радио Златоусти, отворио је овогодишњу јесењу сезону програмом “Востани Сербие” који су извели млади људи из Позоришта младих Центра за неговање традиционалне културе “Абрашевић”, а под руководством Илије Степановића који се и сам појављује у програму. Ово је почетак сарадње “Абрашевића” и Духовног центра јер је препознат заједнички интерес неговања наше баштине. Очекују се програми поводом јубилеја везаних за наше културне великане Вука Караџића и Бранислава Нушића, а биће ту и неких других изненађења.

Други програм био је промоција зборника радова “Постсекуларни обрт” у издању Института за друштвене и философске науке - Центра за религијске студије. Учестовали су др Мирко Благојевић, социолог религије, мр Тијана Бајовић са Факултета политичких наука и мр Јелена Јабланов представник невладине организације “Конард Аденауер” која је суиздавач овог зборника. Реч је о истраживању религијских, моралних и друштвено-политичких вредности студената у Србији, које су довеле до процеса познатог под називом десекуларизација српског друштва. У зборнику се говори и о верском и националном идентитету младих интелектуалаца у Србији, утицају религиозности и социо-економског порекла на економске ставове студената, утицају избора факултета на религиозност студената, а дата је анализа овог истраживања и из угла политикологије религије... Духовни центар ће у наредном периоду угостити још једног социолога религије, тачније социолошкињу религије Драгану Радисављевић Ћипаризовић која ће заинтересованима крајем новембра представити свој рад “Релгиозност ходочасника у Србији”.

У наставку, следи програм посвећен 100-годишњици Великог рата. О књигама “Колубарска битка” 1 и 2 и “Церска битка” аутора генерала Живка Павловића који је био помоћник војводе Радомира Путника, у среду, 15. октобра говориће г. Ратко Вукелић, директор Народне библиотеке у Лазаревцу и прота Љубомир Ранковић испред издавача “Гласа Цркве”.

Још један занимљив докторски рад биће представљен крагујевачкој публици и то 21. октобра увече. Реч је о раду наше суграђанке др Ане Воларевић која је на Факултету медицинских наука - одсек психијатрија одбранила докторску дисертацију на тему “Утицај Православног катихизиса на психо-емотивне особине личности”. Последњи програм у октобру биће посвећен представљању едиције “Теолошки роман” у издању Издавачке куће Епархије шумадијске “Каленић”, а први роман који ће бити представљен је роман “Поп” о којем је снимљен и филм (https://www.youtube.com/watch?v=emfnYZTwIC0), чије ћемо делове пуштати током промоције. Представљачи су Негослав Јованчевић, професор у Богословији “Свети Јован Златоусти” и Александра Благојевић, новинар Радија Златоусти иначе докторанд на Филолошком факултету у Београду, одсек књижевност.

За сада је договорен и програм, за који верујемо да ће привући највише пажње, захваљујући великој популарности академика Владете Јеротића на тему брака и породице.Његово предавање које носи назив “Брак као прилика за усавршавање - да ли је увек баш тако?”, требало би да се одржи 6. новембра.

Гордана Јоцић, уредник Радија Златоусти
и уредник програма Духовног центра “Свети Јован Златоусти”