ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВЦУУ уторак, 07. октобра 2014. године, када Црква Божија прославља свету првомученицу Теклу, преподобног Симона, светог краља Владислава и преподобног Давида Српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Прерадовцу.

Епископу су салуживали свештеници левачког намесништва као и свештеници других епархија. Литургијско појање увеличали су ученици Богословије “Светог Јована Златоуста” са својим професором појања Немањом Старовлахом. Светој Литургији присуствовао је велики број свештенства, монаштва и верника, који су се на крају Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупљене вернике о томе како да се човек ослободи од самога себе, од својих грехова и својих страсти. Човек трба да се загледа у самога себе а не да осуђујемо другога, да буде човек молитве и смирења. Сваки човек има своју вољу које се треба ослободити и чинити вољу Божију, као пример је навео Светога Симона монаха који је био владар и владао је народом тако што му је служио и творио вољу Божију.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије уприличена је литија око храма и резање славског колача и том приликом Преосвећени Владика је доделио орден Светог Симеона Мироточивог господину Петронију Тејићу, господину Петру Дембелићу, господину Предрагу Новаковићу и господину Звонку Каштелану, као истакнутим доброчинитељима који помажу изградњу новог конака. Уприличен је пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и гозба љубави која је припремљена у новом конаку, а коју је припремио колачар Владан Стевановић са својом породицом, сестринством манастира Прерадовца и настојатељницом игуманијом мати Теклом.

јереј Слободан Савковић