Одштампајте ову страницу

ЗБОГ ТЕБЕ СЕ БЛАГОДАТНА РАДУЈЕ СВА ТВАР – ЧАС ДУХОВНОСТИ

ЗБОГ ТЕБЕ СЕ БЛАГОДАТНА РАДУЈЕ СВА ТВАР – ЧАС ДУХОВНОСТИУ оквиру петих Госпојинских свечаности које се организују у нашој епархији, ове године је јавни час духовности одржан у другој крагујевачкој гимназији. Тема часа је била “Због Тебе се Благодатна радује сва твар”. Благословом Пресвете Богородице ученици, и више него инспирисани, рецитовали су речи владике Николаја из његових миомирисних дела “Српски народ као Теодул”, “Мисионарска писма”. Јавни час је замишљен као сарадња између више школа, тако да су били присутни гости из прве техничке школе, средње музичке школе “Др Милоје Милојевић”, као и црквени хор “Свети Сава” под управом оца Ивана Антонијевића.

Ученици прве техничке школе презентовали су сајт на коме су приказани сви празници Пресвете Богородице са пропратним службама и читањима. Средња музичка школа је обрадовала присутне са вокалним извођењима, као и композицијама на флаути и виолини. Дечији црквени хор је отпевао три песме “Говори Господе”, “Везак је везла Дјева Марија” и “Пресвета Владичице”, док су богослови Јована Златоустог отпевали кондак “Возбраној”. Часу су присуствовали његово преосвештенство епископ Јован, начелник школске управе града Крагујевца мр Радојко Дамјановић, отац Зоран Врбашки и директор друге гимназија Миољуб Јоксимовић.

Посебну помоћ у припреми јавног часа дала је проф. српског језика и књижевности Александре Радовановић која је својом енергијом и пожртвованошћу подстицала ђаке на труд. Час је завршен уз химну “Достојно јесте” коју су отпевали сви присутни ђаци. Часови духовности који су већ устаљена пракса у нашој епархији, и представљају диван пример да су Црква и школа управо на истом путу, образовања и оцрковљења младих нараштаја.

Вероучитељ, Александар Ђорђевић