ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН РУКОПОЛОЖИО МОНАХА МАРДАРИЈА У ЧИН ЂАКОНА

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН РУКОПОЛОЖИО МОНАХА МАРДАРИЈА У ЧИН ЂАКОНАНадомак Страгара, а под падинама Рудника, налази се манастир Благовештење, познат и као „рудничко“ Благовештење. Претпоставља се да је настао крајем 13. века о чему сведочи трећи слој фресака које је, 80их година прошлог века, открио Завод за заштиту споменика културе. О његовом тачном настанку нема никаквих писаних трагова.

У средњем веку манастир је био седиште рудничког епископа. Ту је Карђорђе одржао сабор са народним првацима о подизању устанка против Турака. Ово саборовање се и данас одржава на овом месту где се народ на Преображење окупља око ове велике светиње да прослави сећање на тај догађај.

Током Другог светског рата партизанска војска је овде имала своје уточиште па је зато манастир био бомбардован и тада су сви конаци изгорели осим цркве. На такво згаришете 1945. године долазе српске и руске монахиње из Македоније протеране од стране Бугара. Оне су најпре живеле у селу а затим су преправиле економску зграду, коју пожар није захватио, да би временом наставиле обнову манастирских конака. Године 1948. руске монхиње са игуманијом Маријом су протеране из Србије за Бугарску јер нису имале држављанство. Управу прима садашња игуманија Михаила која са српским сестрама наставља обнову манастира Благовештење.

Манастир је посвећен Благовестима Пресвете Богородице, а капела слави чудесан догађај Архангела Михаила у бањи Хони – Мала Азија. Сваке године на овај дан, 19. септембра, Епископ служи Свету Литургију. Ове године манастир је доживео двоструко славље јер је благовољењем и чинодејством епископа шумадијског Г. Јована, досадашњи монах Мардарије (Јокић) рукоположен у чин ђакона, на општу радост игуманије Михаиле, духовника архимандрита Серафима, манастирског сестринства и поклоника ове свете обитељи. Светој архијерејској Литургији су саслуживали пет свештеника са ђаконом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У својој беседи Епископ Јован је јерођакону Мардарију упутио духовне поуке очинске љубави, подсећајући истовремено и све нас на еванђелску љубав и смирење које треба да исповедамо у сваком времену и нараштају.

Драган Степковић